ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Τι φοβάται η αντιπολίτευση και τι δεν λέει η κυβέρνηση

Εκλογικός νόμος: Τι φοβάται η αντιπολίτευση και τι δεν λέει η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

Ενισχύονται τα σενάρια -κυρίως από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για αιφνιδιασμό Μητσοτάκη με πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο απόψε στη Βουλή

Ωστόσο, στελέχη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζουν και το χέρι τους στη… φωτιά για το σενάριο αυτό. Αντίστοιχα, όμως, τοποθετούνται και κυβερνητικά στελέχη, που ναι μεν διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει με απόλυτη βεβαιότητα.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους 158 κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ καταψηφίζουν. Το νομοσχέδιο καταργεί το σύστημα της απλής αναλογικής και καθιερώνεται το κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον βέβαια υπερβεί ή είναι ίσο του 25% που είναι η βάση.

Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβει μπόνους 20 έδρες ενώ οι υπόλοιπες 280 θα κατανεμηθούν αναλογικά στα κόμματα.

Πάνω από το 25% και για μισή μονάδα το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μια έδρα επιπλέον ενώ το μάξιμουμ που είναι οι 50 έδρες θα πηγαίνουν εάν το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι στο 40%.

Το νέο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές αλλά τις μεθεπόμενες.

Για να αλλάξει και να ισχύσει από τις επόμενες χρειάζεται την έγκριση 200 βουλευτών, που σημαίνει πως οι 158 βουλευτές της ΝΔ από μόνοι τους δεν επαρκούν .

Χρειάζεται τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο του ΚΙΝΑΛ που διαθέτει μόνο 22 βουλευτές (180) στην περίπτωση που θεωρητικά θα συμφωνούσε.

Με επιχείρημα ότι το σύστημα απλής αναλογικής δεν οδηγεί σε σταθερές κυβερνήσεις αλλά χρειάζεται συνεργασία κομμάτων και επειδή κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς ώρας, η κυβέρνηση θέλει να το καταργήσει επαναφέροντας κατά έναν τρόπο την ενισχυμένη.

Η θεωρία των σταθερών κυβερνήσεων

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος ψηφίζεται σε ουδέτερη συγκυρία για αυτό και προηγήθηκε η εκλογή της νέας Προέδρου Δημοκρατίας.

Συνεπώς αυτό που φοβάται η αντιπολίτευση περί εκλογικού αιφνιδιασμού δεν υφίσταται, τονίζουν κατηγορηματικά.

Απλά ο στόχος είναι σύμφωνα με υπουργικά στελέχη να αποφευχθεί η ακυβερνησία σε μια συγκυρία η οποία θα μπορεί οικονομικά να αποβεί επώδυνη αν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.

«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο», έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και υπό αυτή την έννοια λένε στην κυβέρνηση πως δεν υπάρχει περιθώριο για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση ψηφίζει το νέο εκλογικό νόμο και με δική της ευθύνη ολοκληρώνει το κύκλο συναίνεσης όπως αρχικά αποτυπώθηκε στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου κατά την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας και νωρίτερα στο θέμα της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς από το χώρο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές.

Επίθεση Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο νέο νόμο κατά τη συζήτηση στη Βουλη, κατηγόρησε σε έντονο ύφος την κυβέρνηση ότι στο βάθος της αλλαγής του εκλογικού νόμου υποκρύπτονται εκλογές.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για κάτι που έκανε και ο ίδιος στο παρελθόν όταν δεν επανεξελέγησαν βουλευτές του κόμματός του, αφού είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι είναι μιας χρήσης:

«Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι:

«Ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση - είτε έτσι είτε αλλιώς - θα είναι με απλή αναλογική. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Στο σημείο αυτό, και κοιτώντας τους τους βουλευτές στα κυβερνητικά έδρανα τόνισε:

«Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων σας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης».

Πρόσθεσε δε πως:

«Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές, οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό; Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου -Ελληνική Λύση- ενδέχεται να ταχθεί υπέρ.

Καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ το κόμμα του κ. Βελόπουλου ίσως ταχθεί υπέρ και να ψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης.