ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Η εθνική γραμμή της Αθήνας και τα σημεία διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

(AP Photo/Michael Sohn)

Αυξάνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, ως απότοκος του διπλωματικού μαραθωνίου που κάνει η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και έπειτα έντονο παρασκήνιο.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις κινήσεις της Άγκυρας και προσωπικά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο πιστεύουν ότι, λόγω της απομόνωσης που αισθάνεται, κινείται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τους γνωστούς κάθε φορά λεονταρισμούς.

Όσο η Αθήνα θα ενισχύει τις συμμαχίες της, τόσο η Άγκυρα θα αντιδρά και μάλιστα με αψυχολόγητο τρόπο, όπως αναφέρουν, αφού όλοι αναγνωρίζουν πλέον πως όλα όσα κάνει είναι γιατί ελπίζει ότι με την πίεση που ασκεί στο θέμα της Λιβύης, θα δεχτούν οι «μεγάλες» δυνάμεις την αναγκαιότητα συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου.

Κάτι που θα ήθελε η Τουρκία, γιατί στη συνέχεια θα θέσει θέμα και στο Αιγαίο, αλλά δεν την ευνοούν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, αφού πλέον ΗΠΑ και Γαλλία (κυρίως) αισθάνονται πιο ασφαλής με την ελληνική πλευρά, που φρόντισε από νωρίς να έχει με το μέρος τη την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Κρεσέντο παραλογισμού

Σε ένα το κρεσέντο παραλογισμού προχώρησε ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για το Βερολίνο, προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, και αφού πρώτα είχε φροντίσει να αποκλειστεί η Ελλάδα.

Με δηλώσεις του, που δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά, είπε ότι:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γι’ αυτό και επικοινώνησε με τη Γερμανία. Η Ελλάδα εκνευρίστηκε με τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και τήρησε ρεβανσιστική στάση. Γι’ αυτό και κάλεσε τον Χαφτάρ. Η Ελλάδα έχει τρελαθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι».

Ο Τούρκος πρόεδρος στόχευσε κατ’ ευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστά τα βήματα που κάνει».


Πηγή: (Presidential Press Service/Pool Photo via AP)

Στον παραλογισμό του Ερντογάν απάντησε αμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μένει αμέτοχη στις λεκτικές προκλήσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας.

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι για την Ελλάδα σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατ’ εξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη

Είχε προηγηθεί, στο ίδιο πάντα ύφος, η αναφορά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι κενού περιεχομένου προσπάθειες είναι μάταιες».

O πρωθυπουργός εκτιμούσε -και δεν έπεσε έξω- ότι θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Για αυτό το λόγο έσπευσε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι ήταν παρόντες, την Κυριακή, στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου και ήταν εκτενής.

Συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στα οποία υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί ρητώς η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Αγκυρας - Τρίπολης.

Έτσι, η Ελλάδα ζήτησε από την Κομισιόν να βάλει στο τραπέζι του Βερολίνου το μνημόνιο και αυτό να καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ η καγκελάριος εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις είχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Φραστική διαφοροποίηση από ΣΥΡΙΖΑ

Οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει ο πρωθυπουργός έχουν συμφωνηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους, πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.

Ωστόσο, σε επιμέρους χειρισμούς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ, εκφράζουν διαφωνίες, διατυπώνοντας αντιρρήσεις και προβληματισμούς για τη γραμμή που χαράζει η κυβέρνηση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ανέβασε αδίκως ψηλά τον πήχη για συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προσδοκίες που προκλήθηκαν δεν ήταν οι αναμενόμενες, όπως αποδείχθηκε.

«Η κυβέρνηση έδωσε πολλά και πήρε ελάχιστα» σημειώνουν, επικεντρώνοντας στο θέμα της μη αποδοκιμασίας των τουρκικών πρακτικών από την αμερικανική ηγεσία.

Για τις εργασίες της Διάσκεψης του Βερολίνου, η Κουμουνδούρου με εμφανή διαφοροποίηση όσον αφορά στη διατύπωση (λόγω της εθνικής ευαισθησίας του θέματος), εξέδωσε ανακοίνωση που, παρά το ενωτική διάθεση που θέλει να αναδείξει ότι διαθέτει, επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή στην ουσία απάντησε στον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε δύο επίπεδα ως προς το στόχο της.

Το πρώτο καταδικάζει, ως όφειλε άλλωστε τις προκλήσεις της Τουρκίας, και στο δεύτερο σκέλος επικρίνει την κυβέρνηση.

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση ο πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Στο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ακόμη:

«Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στην επιστροφή της σε λογικές του 20ου - όπου οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν "παιχνίδι". Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου και τις εν προκειμένω κυβερνητικές ευθύνες, κοινή εθνική επιλογή όλων των ελληνικών δυνάμεων αποτελεί η προάσπιση -στο ακέραιο- των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή» αναφέρει τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζουν «φιάσκο» την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

«Χαρακτηρίσαμε αποτυχημένη την επίσκεψη, ακριβώς γιατί ο πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε καμιά δήλωση, πολύ λιγότερο εγγυήσεις, εκ μέρους του Προέδρου Τραμπ για την απόκρουση των παράνομων τουρκικών απαιτήσεων. Αντιθέτως, επί των εθνικών αυτών θεμάτων εισέπραξε μία στάση όχι απλώς ίσων αποστάσεων, αλλά κατά τον ορθό χαρακτηρισμό έγκυρης δεξιάς εφημερίδας “άνισων αποστάσεων”, σε βάρος της χώρας μας. Και το χειρότερο είναι ότι χωρίς να πάρει τίποτα, ο κύριος Μητσοτάκης, προχώρησε σε αδικαιολόγητες παραχωρήσεις, προσχωρώντας αφενός στις αμερικανικές απόψεις περί αποκλεισμού της Κίνας και της Huawei από το μελλοντικό δίκτυο 5G της χώρας μας και υποστηρίζοντας, αφετέρου, σε αντίθεση με τις θέσεις των άλλων χωρών της ΕΕ, την εκτέλεση Σουλεϊμανί».

Εθνική στάση ζητά η Φώφη Γεννηματά

Επιφυλάξεις σε επιμέρους τακτικές της κυβέρνησης εκφράζει και το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι πρέπει αμέσως να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας και ασκεί κριτική.

Μιλώντας στο «Βήμα» γιατί «εξελίσσονται πρωτοβουλίες που έχουν την Ελλάδα προκλητικά και προσβλητικά θα έλεγα στο περιθώριο. Μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με τους αντιμαχόμενους Λίβυους ηγέτες ακολουθεί η συνάντηση στο Βερολίνο 11 χωρών όπου η Ελλάδα που θίγεται, δεν προσκλήθηκε καν ως παρατηρητής.

Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να διευθετηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία υπαρκτή είναι μεγάλος. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει» αναφέρει η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η ίδια επισημαίνει ταυτόχρονα ότι:

«Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στις κατ' ιδίαν επαφές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τους φίλους και συμμάχους μας ακούγεται η φωνή μας, αλλά τα αποτελέσματα δεν το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως, δικαιώνουν δυστυχώς την επισήμανση μας ότι φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης