ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακοράφα στο CNN Greece: Η δήλωση της Μαγδας Φύσσα απάντηση στους επικριτές μας

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Σοφία Σακοράφα απαντάει στις κατηγορίες για την πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη στη Μάγδα Φύσσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά την βουλευτή του ΜΕΡΑ25, η δήλωση της Μάγδας Φύσσα αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις δριμείες επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την κ. Σακελλαροπούλου, η κ. Σακοράφα εκτίμησε ότι η υποψηφιότητά της εκπροσωπεί τον Μεγάλο Συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, παίρνει αποστάσεις από την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη να υπερψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως πρόεδρο το 2015.

Η κ. Σακοροράφα αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Λιβύη και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς συμμαχίες.

Τέλος, επιτίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποστηρίζοντας ότι το «δόγμα νόμος και τάξη» απειλεί την κοινωνική συνοχή.

-Κυρία Σακοράφα, το ΜΕΡΑ 25 κατηγορείται για απρέπεια και αντιδεοντολογική στάση αναφορικά με την υποψηφιότητα της Μάγδας Φύσσα. Εσείς πώς απαντάτε; Είναι δυνατόν να προτείνουν τα κόμματα υποψήφιους χωρίς να τους έχουν ρωτήσει πρώτα;

Είμαι υποχρεωμένη να περιοριστώ και στην πρώτη, αλλά κυρίως στη σημερινή, δήλωση της Μάγδας Φύσσα στην ΕΦΣΥΝ.

« Αυτό που θα ήθελα να πω προς όλους τους δημοσιογράφους είναι ότι για μένα προσωπικά η πρόταση του κ. Βαρουφάκη ήταν τιμητική. Δεν στέκομαι στο αν με ρώτησε ή δεν με ρώτησε. Το θεωρώ δευτερεύον, αν και σ΄ αυτό στάθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι. Θέλω όμως να πω κάτι άλλο. Θα ήθελα αυτόν το ζήλο που επέδειξαν το απόγευμα της Πέμπτης τα μέσα ενημέρωσης, που δεν άφησαν ούτε μια στιγμή ησυχίας εμένα και την οικογένειά μου να τον έδειχναν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όταν η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έκανε την πρότασή της που κόντεψε να μας στείλει όλους αδιάβαστους… Θα ήθελα τότε να με έψαχναν απελπισμένα, όπως με έψαχναν χτες, όπου, μάλιστα, το μόνο που με ρωτούσαν ήταν αν ρωτήθηκα ή δεν ρωτήθηκα»

Οποιοδήποτε παραπάνω σχόλιο από πλευράς μου θα ήταν πιθανώς ασεβές. Αντλώ το δικαίωμα, απ΄όσα ανέφερε η Μάγδα Φύσσα, να επιστρέψω το μένος όλων των συστημικών μέσων και προσώπων για τη μη τήρηση της comme iI faut συμπεριφοράς και να τους αφήσω στο μένος τους για το συμβολισμό της πρότασής μας, που απαντούσε στην « κεντροαριστερή πρόταση» του Μεγάλου Συνασπισμού.

Όλους δε τους «αγνούς, ασυμβίβαστους, άσπιλους, ανυποχώρητους» που εξοργίστηκαν για την «απρέπεια», τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να έχω την ίδια «αντιδεοντολογική» συμπεριφορά και δράση και ότι το μπράτσο μου δεξί ή αριστερό θα είναι όπως πάντα διαθέσιμο για την αλυσίδα που πρέπει να φτιάξουμε.

-Δεν στηρίζετε την κεντροαριστερή Σακελλαροπούλου, ενώ ο κ. Βαρουφάκης το 2015 είχε υπερψηφίσει τον δεξιό Παυλόπουλο. Δεν υπάρχει μια προφανής ανακολουθία στη στάση σας;

Η διατύπωση της ερώτησής σας μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω τα εξής: Πρώτον, ρωτάτε εμένα γιατί δεν στηρίζω την «κεντροαριστερή» Σακελλαροπούλου σε σχέση με τον κ. Βαρουφάκη, υπονοώντας συνολική κομματική συμπεριφορά. Ποτέ δεν αποδέχθηκα την άκριτη κομματική πειθαρχία. Αυτό το μαρτυρά η στάση μου σε όλη την πολιτική μου πορεία. Το 2015 ήμουν ευρωβουλευτής. Δεν απαντώ στο τι θα έκανα τότε γιατί δεν αποδέχομαι τον εκ των υστέρων ρόλο του Επιμηθέως εκ του ασφαλούς. Η αξιολόγηση της στάσης του καθενός δεν αφορά σε φωτογραφία στιγμής, αλλά στη συνολική του πορεία. Δεύτερον, οι ταμπέλες αριστερός, δεξιός, κεντροαριστερός τις περισσότερες φορές λειτουργούν σαν καθαρτήριο και άλλοθι για όσους ψάχνουν δικαιολογίες για υποχωρήσει και συμβιβασμούς, και στην παρούσα φάση για να αποδεχθούν το Μεγάλο Συνασπισμό.

Όχι στρατεύματα στη Λιβύη

-Στην εξωτερική πολιτική σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις. Πώς κρίνετε την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου; Πρέπει η Ελλάδα να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη;

Η συνταγματική αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της άμυνας και η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Συνεπώς, είναι άτοπη κάθε συζήτηση για επέμβασή μας σε ξένη χώρα. Αυτό μπορεί να είναι πρακτική της Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Όποιος, όμως, αποδέχεται πολιτικές ερντογανικού τύπου θα πρέπει να είναι έτοιμος να περιμένει και ερντογανικό κράτος. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές διεθνούς δραστηριοποίησης της χώρας μπορεί να γίνονται μόνο με πολιτικά μέσα. Θα μου επιτρέψετε, όμως, εδώ, μία παρένθεση : Είμαστε πάντα οι καλοί και «προβλέψιμοι» σύμμαχοι. Είμαστε οι καλύτεροι πελάτες στο εμπόριο όπλων. Και όμως, όποτε προκύπτει ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας υπάρχει κατάσταση ανασφάλειας, είμαστε απελπιστικά μόνοι χωρίς ενεργούς συμμάχους. Εξάλλου, και όσους συμμάχους είχαμε τους έχουμε απομακρύνει, τους έχουμε χάσει. Αυτή η πραγματικότητα είναι η καλύτερη απάντηση για τα καταστροφικά αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ομοιόμορφα ακολουθείται επί δεκαετίες. Είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης υπακοής στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

-Ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Αυτή η τοποθέτηση δεν οδηγεί έμμεσα σε παραίτηση τη Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κυριαρχικά δικαιωματά της στην ΑΟΖ;

Επειδή πολλές φορές έχει γίνει προσπάθεια σκόπιμης παρερμηνείας ξεκαθαρίζω: Δεν απεμπολούμε στο ελάχιστο ούτε ένα εθνικό μας δικαίωμα. Ασκούμε και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παντού και όπως απαιτεί το Διεθνές Δίκαιο. Κατ΄επέκταση ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην ανακήρυξη ΑΟΖ. Όχι όμως για να γίνουν εξορύξεις. Ανακηρύσσουμε ΑΟΖ για να μη μπει κανένα τρυπάνι.

Απειλή το «δόγμα νόμος και τάξη»

-Έχετε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για αυταρχισμό. Ποια είναι όμως η δικιά σας πρόταση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;

Ο κ. Χρυσοχοϊδης συνέπεσε να είναι Υπουργός Δημόσιας Τάξης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν επενέβησαν οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και επέλυσαν, όπως το επέλυσαν, το ζήτημα που αποτελεί την πολιτική του προίκα. Σε τούτο συνέτεινε και η διηνεκής προθυμία και υπακοή του, χωρίς αντιρρήσεις και «διάβασμα», σε όποια εξουσία του αποδίδει αξιώματα.

Υπάρχει μια γενικευμένη κυβερνητική αντίληψη καταστολής ,που είναι άκρως επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας

Η δημόσια ασφάλεια είναι συνταγματική απαίτηση και στόχος της δημοκρατικής συνύπαρξης και προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας της γνώμης, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ιδιοκτησίας και άλλων. Η κρατική εξουσία και ειδικά η Ελληνική Αστυνομία έχει μεγάλη ευθύνη για την τήρηση των παραπάνω και θα πρέπει να λογοδοτεί ειδικά και διαρκώς, ώστε η χρήση της βίας να μην είναι η μόνη οδός της επιβολής του νόμου και στις όλως εξαιρετικές περιπτώσεις που γίνεται χρήση βίας, να γίνεται μόνο για την περιφρούρηση της νομιμότητας.

Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας ενισχύουν μια κουλτούρα αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Είναι τρομακτικό ότι όλο αυτό το σκηνικό άγριας καταστολής που αναπτύσσεται ο κ. Χρυσοχοϊδης, όπως δήλωσε, θεωρεί ότι το χρωστά στην κοινωνία.

Επισημαίνω ότι το δόγμα «νόμος και τάξη», όπως εφαρμόζεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά τη δικιά μας πρόταση έχει ήδη μερικώς απαντηθεί από την συνολική μας αντίδραση στις οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Χρυσοχοϊδης στην αστυνομία για την πάταξη πρωτίστως του «κοινωνικού και πολιτικού εγκλήματος» και όχι της κοινής εγκληματικότητας. Ας ξεκινήσουμε από την αντιστροφή αυτής της κατάστασης και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης