ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στον Χαφτάρ - «Όχι» Patriot στη Σαουδική Αραβία
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» στα ζητήματα εξωτερικής πολιτική.
Αν και η Κουμουνδούρου ασκεί σκληρή κριτική σε πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις, αποφεύγει το «όχι σε όλα». Είναι χαρακτηριστική η στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.
Αξιωματούχος της Κουμουνδούρου σε σχετική ερώτηση του CNN Greece εκτίμησε ότι «είναι θετική η επίσκεψη Χαφτάρ. Ελπίζουμε να βοηθήσει» Σε ερώτηση μας αν εγείρεται ζήτημα μιας και ο Χαφτάρ δεν είναι αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα, η απάντηση ήταν αρνητική.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αρνητική αντίδραση της Κουμουνδούρου στο ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής σε ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, στο οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Η κριτική
Θετική χαρακτήρισε την επίσκεψη Χαφτάρ κι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Επίσης, χαρακτηρίζει θετικό το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Μέρκελ. Ωστόσο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τόσο την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και σε και σε όσο και στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ αν δεν αναιρεθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:
«Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;
Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει.
Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.»
Όχι στους Patriot
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάντως κατηγορηματικά «όχι» στον ενδεχομενο δανεισμό αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αναφέρει ότι:
«Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να ακυρώσει αμέσως κάθε τέτοια σκέψη και κάθε τέτοιο σχέδιο. Η Ελλάδα είναι χώρα που φιλοδοξεί οι διεθνείς παρεμβάσεις της και συμπεριφορές της, να στοχεύουν στην Ειρήνη και στη συνεννόηση και να αποτελούν μέρος όπου χρειάζεται, επίσημων πρωτοβουλιών Διεθνών Οργανισμών στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει. Κατά πάγια πρακτική και στόχευση, τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετούνται μόνο όταν γινόμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του κάθε προβλήματος.»
Κριτική και στις κρίσεις
Ο κ. Δρίτσας άσκησε κριτική και στις κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι:
«Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ γεννούν σοβαρά ερωτήματα, αναφορικά και μόνο με την τήρηση και το σεβασμό στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τα εθνικά θέματα, παραβιάζονται θεσμοθετημένοι κανόνες, αναφορικά με το χρόνο θητείας των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς κανένα προφανή λόγο και χωρίς αιτία.»
Διαφοροποίηση Κοτζιά
Αποστάσεις από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάντως ο Νίκος Κοτζιιάς. Σε άρθρο του στο Documento. Ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι: « H σημερινή κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού και υπουργών της πράττει ως προς την εξωτερική πολιτική το ένα ολίσθημα μετά το άλλο, δείχνοντας έλλειψη σοβαρότητας και φόβο.» Ωστόσο, παίρνει τις αποστάσεις τους από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας ότι: « Και η αντιπολίτευση; Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων στην πολιτική του των αρχών του αιώνα μας, αρνούμενος να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία καθώς και τη συνεργασία του με την πατριωτική Αριστερά το 2012-2018. Κρίμα.»