ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει την «Bild» το Βερολίνο: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη

AP Photo/Markus Schreiber

Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ υπέκυψε στις πιέσεις Ερντογάν να μην περιληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των προσκεκλημένων χωρών. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνεσε επίσης ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι' αντιπροσώπων».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας απάντησε πως η συμμετοχή της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα, διότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, στόχος είναι σε αυτή τη διάσκεψη να πάρουν μέρος -σε πολιτικό διάλογο- όσοι έχουν επιρροή στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης.

Απαντώντας εξάλλου σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή (απόψεων) με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild η οποία διερωτάται αν ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην Καγκελάριο προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε την λίστα συμμετεχόντων.

«Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Ζάιμπερτ και εξήγησε ότι «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με πιθανή άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε περίπτωση συμφωνίας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Τι έγραψε η Bild

Σε σημερινό άρθρο της, η γερμανική εφημερίδα θέτει το ερώτημα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στην Άνγκελα Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο;», είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Την Κυριακή ξεκινάει στο Βερολίνο μια σύνοδος κορυφής που έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:«Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ο Ερντογάν φέρεται να επέμεινε για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης, επισημαίνει η εφημερίδα.

Μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η μη συμμετοχή της Αθήνας στην επικείμενη διάσκεψη δεν πέρασε απαρατήρητη στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» διερωτήθηκε τη Τετάρτη σε ανάρτησή του στο Twitter ο LNA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης