ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο επεσήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Επιδίωξη είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος αποτελεσματικής διαχείρισης όλων των πτυχών του μεταναστευτικού.

Ο Έλληνας Επίτροπος παρουσιάζοντας στη Βουλή, και συγκεκριμένα στις επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τους βασικούς άξονες του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου, υπογράμμισε πως είναι τρεις οι βασικές πτυχές που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος που αναμένεται να είναι στο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής, στις 25-26 Μαρτίου:

* Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε καταρχήν από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας.

* Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα Frontex θα λέγεται Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα μέλη της νέας Frontex θα πρέπει να εκπαιδεύονται όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ.

* Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαϊκού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται.

Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι η ΕΕ απέτυχε στον τομέα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να δείξουν τα κράτη μέλη στις χώρες της πρώτης υποδοχής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ξεπερασμένη τη Συνθήκη του «Δουβλίνο» σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. "Το Δουβλίνο πέθανε και μάλιστα, πέθανε οριστικά", είπε, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι χωρίς ευρωπαϊκό πλαίσιο η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατη.

"Υπάρχουν διάφοροι, όχι στην Ελλάδα, αλλού, που προσπαθούν να πείσουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, το να ζήσει έτσι, είναι σα να λέμε, μηδενική βαρύτητα", επεσήμανε με νόημα" και εκτίμησε ότι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές λόγω κλιματικής αλλαγής. "Η Αυστραλία ήταν μια χώρα υποδοχής, μην εκπλαγείτε αν σε λίγα χρόνια γίνει χώρα εξόδου μεταναστευτικών ροών", σχολίασε, εννοώντας -προφανώς- τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τα τελευταία χρόνια ως Ευρώπη κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό. Αλλά όχι τα πάντα», είπε και συμπλήρωσε πρέπει να αναγνωριστεί πως υπήρξε αποτυχία ιδιαίτερα στο επίπεδο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

«Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το Άσυλο - των κανόνων του Δουβλίνου – είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά. Δεν καταφέραμε ως τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα πιο δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών», σημείωσε και πρόσθεσε πως συνέπεια αυτού είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών στα εξωτερικά σύνορα όπως η δίκη μας.

«Η Ελλάδα έχει καταβάλει υπέρμετρες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, και κατάφερε να σταθεί όρθια, διαφυλάσσοντας την υπόληψη όλης της Ευρώπης», είπε και τόνισε ότι οι νέες δράσεις των τελευταίων μηνών από ελληνικής πλευράς για την αποσυμφόρηση των νησιών κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ακόμη και στο σημερινό δύσκολο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η μετανάστευση παραμένει ένα ζήτημα στο οποίο και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι πρέπει και είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά.

Ανέφερε τέλος, ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β’ λόγω των γεγονότων στο Ιράν και στην Λιβύη, ένα σχέδιο πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου καταστάσεις όπως εκείνες το 2015.