ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Τα κριτήρια επιλογής και τι προηγήθηκε του διαγγέλματος Μητσοτάκη

Παντελής Σαίτας/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την διάδοχό του Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Προηγήθηκε συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με την ίδια την κ. Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεσή του να την προτείνει να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου έχει ήδη καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως ανέφερε και στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή και -όπως σχολίαζαν πηγές του Μαξίμου- δίνει το στίγμα που επιθυμεί να αφήσει ως κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας πρόσωπα από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους.

Προφανώς είναι εις γνώση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου θα αφήσει «πικραμένα» άξια στελέχη εντός της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει μεταξύ των στελεχών που προέρχονται από τον παραταξιακό χώρο στον οποίο ανήκει.

«Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας», είναι η απάντηση που δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ενωτική. Όπως ανέφεραν: «Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Θεωρούν, επίσης, ότι η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου είναι προοδευτική, καθώς ως δικαστικός με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Επίσης, συγκαταλέγεται, όπως λένε, μεταξύ εκείνων των δικαστικών που είναι συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, οι ίδιες πηγές του Μαξίμου κρίνουν την επιλογή αξιοκρατική, αφού με την απόφασή του ο πρωθυπουργός -για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία- φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία» σημείωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, το απόγευμα της Τετάρτης

Όσον αφορά τον νυν Πρόεδρο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τόσο προσωπικά όσο και στο διάγγελμά του την εκτίμηση για την προσφορά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης