Το δημοσιονομικό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα
Το δημοσιονομικό, ήτοι το μεσοπρόθεσμο για την τριετία 2016-2018, μπαίνει σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα.
Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι δανειστές δεν έχουν θέσει – προς το παρόν τουλάχιστον – ζήτημα περικοπής συντάξεων και επαναλαμβάνει ότι δεν έχει απορρίψει την πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και κυρίως το στοιχείο εκείνο που αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις «σκληρές» όπως χαρακτηρίζονται διαπραγματεύσεις λέει στο CNN Greece ότι μέχρι στιγμής πιο διαλλακτική στη διαπραγμάτευση εμφανίζεται η πλευρά της Κομισιόν, ενώ το ΔΝΤ «εξακολουθεί να λέει το δικό του ποίημα» ζητώντας «κάτι πιο δυνατό».
Είναι γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν αμφιβολίες ως προς την κατεύθυνση του ασφαλιστικού, ωστόσο η δυσπιστία τους συνίσταται στο κατά πόσο αυτή η πρόταση μπορεί να είναι συμβατή με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ως τώρα πάντως τα μεγαλύτερα «ζόρια» διαπιστώνονται για τα κόκκινα δάνεια, αν και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι ζήτημα χρόνου να επιλυθούν οι υπαρκτές διαφορές.
Με τη διαπραγμάτευση να έχει μέλλον, η κυβέρνηση προσδιορίζει το τέλος της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαρτίου, αν και ανεπισήμως εύχεται το όλο πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, δηλαδή τέλος Απριλίου.
Ψάχνει συμμάχους
Στο μεταξύ η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και ο πρωθυπουργός που φεύγει σήμερα για το Λονδίνο θα θέσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στη διαπραγμάτευση στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Συγχρόνως θα προσπαθήσει να αναζητήσει συμμάχους που κατανοούν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σε άλλα ραντεβού που προγραμματίζει και τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Για την κυβέρνηση αποτελεί στοίχημα το να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους αγρότες θέμα για το οποίο επέμεινε πολύ χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζοντας ότι κάποιοι άλλοι θέλουν να δείχνουν ότι εκπροσωπούν τον αγροτικό αγώνα, χωρίς από αυτήν την αιχμή να εξαιρεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο λέγοντας ότι το 2014 οι αγρότες πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια φόρους, ενώ το 2015 θα πληρώσουν περίπου 225 εκατομμύρια, κι αυτό διότι δεν θα φορολογούνται πλέον οι αγροτικές επιδοτήσεις.
Κατά τα άλλα, έδωσε μία έμμεση απάντηση σε όσους διακινούν σενάρια περί εκλογών λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει νομιμοποιηθεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό μέσα σε έναν χρόνο για να διατηρήσει κάποιες κόκκινες γραμμές που αφορούν την προστασία των αδύναμων και πολλών.
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.