ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση

Σε κλοιό πιέσεων η κυβέρνηση
CNN Greece

Με όλα της τα βαριά χαρτιά μπήκε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς απέναντι από τους εκπροσώπους των θεσμών κάθισαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Σταθάκης.

Στο μενού της σημερινής συνάντησης βρέθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι της τριετίας 2016-2019, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα εισοδηματικά κριτήρια μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης, οι εφάπαξ πληρωμές και το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην κόκκινη γραμμή για μη περικοπές στις κύριες συντάξεις αλλά και στη λογική της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες κατά 20%.

Αγκάθι τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Γιώργος Σταθάκης θα έχει και δεύτερο ραντεβού σήμερα με τους θεσμούς καθώς στις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με κύριο θέμα την πώληση των κόκκινων δανείων και των στεγαστικών πρώτης κατοικίας, καθώς και των δάνειων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εταιρείες διαχείρισης.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη μη πώληση των στεγαστικών δανείων και ο κ. Σταθάκης θα επιδιώξει αρχικά μια παράταση μερικών εβδομάδων με ορίζοντα το νεότερο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επικαλούμενος αφενός τον περιορισμένο χρόνο που απομένει για να συμφωνηθεί το πλαίσιο ως τις 15 Φεβρουαρίου και αφετέρου το ότι έτσι θα δοθεί εύλογος χρόνος σε πολλούς υπερήμερους δανειολήπτες να επιδιώξουν ρυθμίσεις με τις τράπεζες.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στο πρώτο επί υπουργίας της briefing έκανε εκτενή αναφορά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και υποστήριξε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της συμφωνίας και επισήμανε ότι οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται και πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν χτες και ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο» είπε η κυρία Γεροβασίλη και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών σημείωσε ότι κατατίθεται σήμερα-αύριο το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, χαρακτηρίζοντάς το μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.

Διορία από τους αγρότες, πιέζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η κυβέρνηση πάντως έχει να αντιμετωπίσει και τον πονοκέφαλο των κοινωνικών κινητοποιήσεων καθώς από τη μία οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και παράλληλα, οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες μπαίνουν στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να σφίγγει ο απεργιακός κλοιός και ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.
Οι αγρότες έχουν δώσει διορία πέντε ημερών προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει, από μηδενικής βάσης, όλα τα αιτήματά τους. Το κείμενο που μοιράζουν οι αγρότες υπογράφουν 67 μπλόκα από όλη την Ελλάδα απεστάλη και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ψάχνει λύσεις στην κεντροαριστερά

Κάτω από την πίεση δανειστών και κοινωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Μπορεί επισήμως το Μαξίμου να διαψεύδει ότι τέτοιο θέμα θα τεθεί στη συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά όμως δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ραντεβού να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τους δύο αρχηγούς να ανοίξουν μια τέτοια συζήτηση. Επόμενη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού αυτή με τον Φώτη Κουβέλη όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα της στήριξης του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ