ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι νόμοι που βάζουν «φρένο» στα σενάρια συναίνεσης για τον Πρόεδρο

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πληθώρα νομοθετικών πράξεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου δεν έχουν μειωθεί και αμέσως μετά την χριστουγεννιάτικη ραστώνη «πατάει γκάζι».

Ήδη χθες κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του Brexit, ρεπορτάζ που ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου είχε αναδείξει (εδώ)το CNN Greece.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση εισέρχεται σε «πυρακτωμένη ζώνη», αφού θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση συνολικά θα αντιδράσει σε νομοσχέδια που αφορούν πολλές χιλιάδες κόσμου.

Με εξαίρεση το νομοσχέδιο που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών να αποκτούν παιδιά δίνοντας 2.000 ευρώ επίδομα γέννας, ώστε να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα της υπογεννητικότητας στο δημογραφικό της Ελλάδας, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο νέος εκλογικός νόμος που σχεδιάζει ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις των πολιτών και τις διεκδικήσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, της ασφάλειας, της προστασίας και της ομαλότητας της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα».

Ίσως για αυτό το λόγο η κυβέρνηση να μην ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του νέου ασφαλιστικού που έχει προαναγγείλει ο Γιάννης Βρούτσης και το μεταθέτει για τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα γνωρίζοντας ότι όλα τα προηγούμενα θα προκαλέσουν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται επίσης η ψήφιση άλλων δύο νόμων. Εκείνος που προβλέπει την δημιουργία υδατοδρομίων και οι νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο πρωθυπουργός μέσα σε όλα αυτά έχει να λύσει και τον γρίφο με τίτλο «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» και για αυτό το λόγο, στις διαδοχικές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περαιτέρω συζήτηση μαζί τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς το μενού δεν θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα: Η εκλογή Προέδρου είναι θέμα που απασχολεί μόνο τον πρωθυπουργό, ήταν η απάντηση που έδωσε ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε.

Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται -παρά του αντιθέτου λεγόμενα- καθώς ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικό τους κώδικα συνεννόησης και όταν τίθεται σοβαρό θέμα υπάρχει μια σχετική συνεννόηση.

Έτσι πολύ δύσκολα, θεωρητικά τουλάχιστον, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα τεθεί στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αν όχι από τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον από τους ίδιους.

Επομένως, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή τομή, ώστε η σύγκρουση με την αντιπολίτευση, που θα προκαλέσουν τα νομοσχέδια αιχμής να μην επηρεάσει τον θεσμό της Προεδρίας και να μην χαθεί η ευκαιρία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μεγάλη αποδοχή και συναίνεση.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται εφικτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον σημερινό πρόεδρο, Προκόπη Παυλυόπουλο, ενώ το ΚΙΝΑΛ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν πρόεδρο αν προτείνει από το κεντροδεξιό χώρο η Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, σε αυτό που επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας μάλιστα στα χέρια της τη συμφωνία του αγωγού East Med που υπέγραψε με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον με ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στην Τουρκία, η οποία απειλεί την Ελλάδα με το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και με την απόφασή της να στείλει στρατό στη Λιβύη.

Βέβαια, η δολοφονία του νούμερο 2 της Ιρανικής κυβέρνησης, Κασέμ Σουλεϊμανί έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δεν βοηθά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή τη συγκυρία να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων διεθνώς, αλλά και εν μέσω πολιτικής κρίσης στην αμερικανική κυβέρνηση, μετά την παραδοχή ότι ο θάνατος του στενού συνεργάτη του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έγινε με εντολή του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.

Ως εκ τούτου, η χρονική και πολιτική συγκυρία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου δεν είναι η καλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν το αντίθετο, αφού ο Τραμπ, μετά την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί, έστειλε μήνυμα ισχύος στο εσωτερικό της χώρας του και ιδίως προς εκείνους που τον αμφισβητούν στους κόλπους των Δημοκρατικών και οι οποίοι επιμένουν στην έρευνα εις βάρος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης