Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Γεννηματά
Για το προσφυγικό θα πάει η Φώφη Γεννηματά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν την πιθανότητα η συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εξελιχθεί σε εφ' όλης της ύλης.
Η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –πέραν των θεμάτων που αφορούν την προετοιμασία για την δημιουργία των hot spots- για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για το ασφαλιστικό.
Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών δεν αποκλείεται να μπει και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου θέμα για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Γεννηματά δεν προτίθεται να φέρει αντιρρήσεις δεδομένης της θέσης του κόμματός της για θεσμοθέτηση ενός πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στην παρούσα φάση βεβαίως κι ενώ η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τις Συμπληγάδες της τρόικας και των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται δεν θεωρείται πιθανή μία πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει συζήτηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου συνεκτιμώντας την δήλωση της κ. Γεννηματά περί αβύσσου που χωρίζει την παράταξή της από την Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να λειτουργήσει διερευνητικά για να κατανοήσει τι περίπου σκέφτεται η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Άλλωστε η τελευταία πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για την συγκρότηση της ενιαίας παράταξης της κεντροαριστεράς δεν αφήνει αδιάφορο το Μαξίμου που διεκδικεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της ηγεμονικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο, όπως έχει δηλώσει προσφάτως ο Νίκος Παππάς.
Στο Μαξίμου σήμερα «επιστρέφει» όμως έπειτα από 2,5 χρόνια όταν αποχώρησε από την τρικομματική ο Φώτης Κουβέλης. Η επίσκεψη του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Κίνησης της Αριστεράς στον πρωθυπουργό έχει τον δικό της συμβολισμό καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό επί της ουσίας μπορεί να μεταφραστεί και σε συνεργασία της Κίνησής του με την κυβέρνηση σε πρώτη φάση η ακόμη και στην συμμετοχή της με πρόσωπα σε μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Να σημειωθεί ότι με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης είχε έρθει σχεδόν σε συμφωνία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις πρώτες εκλογές του 2015, ωστόσο ο αρραβώνας διαλύθηκε στο παρά πέντε λόγω εσωτερικών διαφωνιών που προέκυψαν στην Κουμουνδούρου.