ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Πολάκη - Λιάκου με αφορμή τον EastMed

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση Πολάκη - Λιάκου με αφορμή τον EastMed
ΙΝΤΙΜΕ

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση συναίνεσης για αξιωματική αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την υπογραφή της σύμβασης για τον αγωγό EastMed.

Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Καλωσορίζουμε την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, έργο που συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου.» Στην ανακοίνωσή καταγράφονται επίσης οι ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα για την προετοιμασία της συμφωνίας.

Τέλος, αφήνεται μια αιχμή για τις ΗΠΑ, σε συνέχεια παλιότερης τοποθέτησης του κ. Τσίπρα στη Βουλή:

«Κατά την επικείμενη συνάντηση και ιδίως τη συνέντευξη Tύπου του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να εξασφαλισθεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1. Οι ενστάσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ στην υιοθέτηση του Νομοσχεδίου “Eastern Mediterranean Partnership” που αφορά μεταξύ άλλων τη στήριξη του σχήματος 3+1, αποτελούν ανησυχητικό οιωνό. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κύρωση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, το οποίο κατατέθηκε στις 24/12/2019, δεν μπορεί παρά να εξαρτάται από τον βαθμό σύγκλισης των συμφερόντων μας με τις ΗΠΑ».

Η τοποθέτηση Λιάκου

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος. Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμφωνία. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Λιάκος έγραψε:

«Φοβάμαι ότι η σημερινή μέρα της υπογραφής του αγωγού East-Med θα αποδειχθεί μοιραία. Πρέπει να απευχηθούμε την πραγματοποίησή του. Με την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίησή του, ακούγεται ως αιρετική και περιθωριακή φωνή κάθε αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τα όποια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ότι είναι έωλη και τυχοδιωκτική η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου (που έχει ιδιαίτερες ευθύνες)-Ισραήλ και Αιγύπτου, και ότι μπλέκουμε σε διαμάχες που η Ελλάδα, δεν μπορεί να ελέγξει. Επιτρέψτε μου, αλλά τη θεωρώ πολιτική αυτοχειριασμού. Ελλάδα και Τουρκία, και από τη γεωγραφία και από την ιστορία είναι καταδικασμένες να ζουν μαζί, να διαπραγματεύονται, να λύνουν τις διαφορές τους και να συνεργάζονται. Όχι να βγάζει η μία τα μάτια της άλλης. Οπότε το έκαναν το πλήρωσαν ακριβά εκατέρωθεν».

Η απάντηση Πολάκη

Στον Αντώνη Λιάκο απάντησε με σκληρό τρόπο ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε:

«Επειδή κάποιοι νόμιζαν πως τους ενόχλησε η τοποθέτηση μου για το Σημίτη ειδικώς .... Το πράγμα είναι πολύ βαθύτερο!!! ΚΑΙ ΝΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ!!! Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα (και είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη προσωπικά) είναι κίνηση διαφύλαξης των εθνικών μας συμφερόντων και Ανάπτυξης της χώρας που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους σχεδιασμούς της Γερμανίας που μας «φόρεσε» 9 χρόνια μνημόνια !!! Όποιος δεν το καταλαβαίνει ή η ανάλυση του πάσχει ή ηθελημένα (ή άθελα για να μη γίνω πολύ σκληρός ακόμα) εξυπηρετεί μια λογική που μπορεί το 2003 να είχε μια βάση αλλά τώρα ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ!!!! και ο νοών νοείτω».

Ρήγμα στους προεδρικούς;

Φαίνεται λοιπόν ότι η κόντρα που ξεκίνησε με αφορμή το άρθρο του Κώστα Σημίτη, συνεχίζεται. Σε κοινό κείμενο τους οι κύριοι Λιάκος, Μπίστης και Παναγιώτου είχαν ασκήσει κριτική στον κ. Πολάκη για την επίθεσή του εναντίον του κ. Σημίτη. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο ότι:

  1. Τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά κ. Λιάκος ανήκουν στους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν αυτή η «βεντέτα» θα δημιουργήσει «ρήγμα» στις τάξεις των «προεδρικών» στην πορεία προς το συνέδριο.
  2. Η τοποθέτηση του κ. Λιάκου στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται πολύ κοντά στις απόψεις της «ενιαίας εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες βδομάδες μένει να δούμε αν αυτή τη σύγκλιση δημιουργήσει το επόμενο διάστημα μια νέα γεωμετρία εσωκομματικών συμμαχιών.