Ενεργειακό: Επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Ιράν και του Ν. Κοτζιά στο Aζερμπαϊτζάν
Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, δύο σημαντικοί σταθμοί στο δρόμο του "σύγχρονου ενεργειακού μεταξιού", θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Ιράν προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, αναχωρεί σήμερα Τρίτη για το Μπακού, την πρωτεύουσα του Aζερμπαϊτζάν.
Ενεργειακό, τουρισμός, αποκατάσταση των αεροπορικών συγκοινωνιών, επιστήμη, εκπαίδευση, πολιτισμός, εμπορική ναυτιλία, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Τεχεράνη.
Αθήνα: Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ιράν
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, Αθήνα και Τεχεράνη, έχουν άριστες διπλωματικές σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης αλλά και του πολιτισμού. Η Ελλάδα, σε διπλωματικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ιράν.
Επίσης, το Ιράν τα έτη 2006-2011 ήταν από τους βασικότερους προμηθευτές πετρελαίου στην Ελλάδα, το οποίο διέθετε με ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους.
Η συνεργασία των δυο χωρών, διακόπηκε το 2012, με την απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα με στόχο την άσκηση πίεσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό της.
Η άρση των κυρώσεων και το ενεργειακό άνοιγμα στην Ευρώπη
Όμως η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη εστιάζοντας στο φυσικό αέριο από την South Pars, την περιοχή δηλαδή, με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ.
Το Ιράν φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός εταίρος της Ε.Ε της Ευρώπης καθώς έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτά της Ρωσίας.
Για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η είσοδος του Ιράν, στο ενεργειακό παιχνίδι, σε συνδυασμό με το άνοιγμα προς το Αζερμπαϊτζάν, δημιουργεί την αίσθηση ότι η Γηραιά Ήπειρος, θα απεξαρτηθεί σταδιακά, από το ρωσικό αέριο. Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, θα αποδυναμώσει, δια της ενεργειακής οδού, τον έλεγχο της Μόσχας στους κύριους σύμμαχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Όμως το κλειδί σε αυτό τον τομέα κρατά η Τεχεράνη που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσία.
Η κοινή συνισταμένη Αζερμπαϊτζάν – Ιράν
Ο επικεφαλής της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), είχε δηλώσει πρόσφατα ότι μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η σημασία του TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline), δηλαδή του αγωγού που διοχετεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Μπακού: Ενεργειακός πόλος
Το ενεργειακό θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο Μπακού, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Elmar Mammadyarov.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, κ.Ilham Aliyev και τον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης, θα έχει επαφές με τον Υπουργό Ενέργειας και Πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, κ.Natig Aliyev.
Διαβάστε επίσης: