ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα «στοιχήματα» του Μητσοτάκη για το 2020

Τα τέσσερα «στοιχήματα» του Μητσοτάκη για το 2020
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το 2019 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, ύστερα από 4,5 χρόνια κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του υποστήριξε ότι: «Αυτό που είναι ήδη ορατό είναι πως γύρω μας πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας. Εδραιώνεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η πίστη ότι αξίζουμε καλύτερα και ότι, ενωμένοι, μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Ωστόσο, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Παραδοσιακά στην Ελλάδα με την πάροδο του πρώτου εξαμήνου, τελειώνει η περίοδος χάριτος για κάθε νέα κυβέρνηση.

Στη χρονιά που αρχίζει σήμερα, η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα της χώρας και να βελτιώσει με απτό τρόπο την καθημερινότητα των πολιτών.

Το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με 4 μεγάλα «στοιχήματα»:

  1. Ελληνοτουρικά. Ο Ερντογάν κλιμακώνει τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και τη συμφωνία με την Τρίπολη, η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση απαντάει με διπλωματική κινητικότητα. Αύριο στην Αθήνα, Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου υπογράφουν τη σύμβαση για τον αγωγό EastMed. Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Σε πρώτο επίπεδο η ανησυχία είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία βγάλει ερευνητικό πλοίο στα νότια της Κρήτης. Μακροπρόθεσμα όμως το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.
  2. Οικονομία. Η κυβέρνηση προς το παρόν έχει τον «αέρα» της μείωσης φόρων. Στην πραγματικότητα όπως θα κριθεί από δύο μείζονα επίδικα: Πρώτον, αν θα μπορέσει να μειώσει δραστικά την ανεργία ή τουλάχιστον με πιο γοργό ρυθμό από ό,τι επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, αν η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων που την τελευταία δεκαετία είδαν τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, νιώσουν ότι κάτι πραγματικά αλλάζει στα εισοδήματά τους. Στο δίπολο ανεργία/εισόδημα θα πρέπει να προσθέσουμε βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η Υγεία και Παιδεία οι οποίες απέχουν από το να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Για την κοινωνία, η οικονομία δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά το… ταμείο του νοικοκυριού. Κατά συνέπεια, είναι μέγεθος απολύτως μετρήσιμο που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πολιτική διαπάλη και τις επικοινωνιακές στρατηγικές. Το στοίχημα λοιπόν θα κριθεί στο… ταμείο.
  3. Διαδηλώσεις-απεργίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει πλήρη στήριξη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ταυτόχρονα προχωράει στη θέσπιση περιορισμών στις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Η κυβέρνηση διαβάζοντας και τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι κερδίζει από την «επιχείρηση νόμος και τάξη», παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις. Με τους νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες αναμένεται όμως περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης αφού πλέον η κυβέρνηση θα συγκρουστεί μετωπικά με το ΚΚΕ και το σύνολο της Αριστεράς. Το Μαξίμου φαίνεται να εκτιμά ότι θα «του βγει» αυτή η σύγκρουση. Ίδωμεν.
  4. Προσφυγικό. Η χρονιά κλείνει με 42.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά, υπερδιπλάσιους από όσους ήταν στις 8 Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό η κυβέρνηση παίρνει τη χαμηλότερη αξιολόγηση από τους πολίτες. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι όσοι κινητοποιούνται ενάντια στις νέες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα είναι κατά κύριο λόγο ψηφοφόροι της. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι με κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και την πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων, θα μειωθούν οι αφίξεις. Και αυτό το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί στην πράξη.