ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα συν και τα πλην των ονομάτων που «παίζουν»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδοτεί πλήθος σεναρίων τα οποία αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς την ώρα της κρίσεως.

Ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος στη συνέντευξή στο Βήμα είπε ότι: «Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση».

Από τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά:

  • Το πρόσωπο που θα προταθεί «θα μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Αυτή η περιγραφή αποκλείει τον Αντώνη Σαμαρά και τείνει προς πρόσωπο του Κέντρου, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό παράθυρο για τους Προκόπη Παυλόπουλο και Σταύρο Δήμα, υπό την έννοια ότι είναι πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.
  • Είναι 50%-50% αν θα είναι άντρας ή γυναίκα. Αυτό τουλάχιστον είπε ο κ. Μητσοτάκης σε άτυπη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ.
  • Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάμε σε επιλογή έμπειρου πολιτικού προσώπου λόγω της αυξανόμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά. Ο νέος Πρόεδρος μπορεί να κληθεί να αναλάβει ρόλους αυξημένης ευθύνης στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
  • Πολύ πιθανό επίσης είναι η εκλογή Προέδρου να πάει «πακέτο» με τον εκλογικό νόμο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά.
  • Είναι, επίσης, πιθανό να επιλεγεί προσωπικότητα της οποίας η απόρριψη θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».
  • Τέλος, με βάση τις μέχρι τώρα κινήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης λογικά θα επιθυμούσε έναν πολιτικό που να σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο.

Τα συν και τα πλην

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ονόματα που ακούγονται, τα σκέφτεται όντως ο κ. Μητσοτάκης ή δημοσιοποιούνται για να «καούν». Μπορεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός να κρατάει κάποιο κρυφό χαρτί. Ας δούμε, όμως, τα συν και τα πλην των προσώπων που έχουν «παίξει» μέχρι σήμερα για την Προεδρία:

Στα συν του ότι από θεσμικής άποψης έχει επιτελέσει με επάρκεια τα καθήκοντά του, είχε υποστηριχτεί και από τη Νέα Δημοκρατία το 2015 και τώρα θα βγει από την πρώτη ψηφοφορία με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στα πλην του ότι αντιδρά στην υποψηφιότητά ισχυρό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας (όχι μόνο οι «σαμαρικοί») επειδή θεωρείται πολύ «φιλοσύριζα», ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον στηρίξει, όπως και οποιονδήποτε άλλο από τη Νέα Δημοκρατία.

Στα συν της ότι είναι υποψηφιότητα πέρα από τα συνηθισμένα, γυναίκα, προερχόμενη από την Κεντροαριστερά και θα έχει την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Στα πλην της ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα την απορρίψει χωρίς πολιτικό κόστος αφού ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ τη συμπαθεί (για να το πούμε… μαλακά). Την απορρίπτει, επίσης, μεγάλο τμήμα της λαϊκής Δεξιάς.

Στα συν της ότι προέρχεται από την Κεντροαριστερά, είναι γυναίκα, θα τη στηρίξει έστω και απρόθυμα το ΚΙΝΑΛ και περνάει σχετικά εύκολα στη Νέα Δημοκρατία.

Στα πλην της ότι είναι εύκολο για τον κ. Τσίπρα να την απορρίψει ως «μνημονιακή».

Στα συν του ότι είναι εξωκομματική προσωπικότητα που έχει, όμως, κυβερνητική εμπειρία. Επίσης, θα έχει την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Στα πλην του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα την απορρίψει χωρίς πολιτικό κόστος, καθώς θα υποστηρίξει ότι αναγεννάται το μνημονιακό μπλοκ Σαμαρά-Βενιζέλου.

  • Σταύρος Δήμας

Στα συν του ότι είναι η υποψηφιότητα που περνάει πιο εύκολα στη Νέα Δημοκρατία.

Στα πλην του ότι δεν θα τον στηρίξουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ.

Στα συν της ότι θα κάνει το μεγάλο «μπαμ», θα υποστηριχτεί και από τα τρία κόμματα, είναι γυναίκα και πιο… Κεντροαριστερά δεν γίνεται.

Στα πλην της ότι αποτελεί υπερβολικά ανορθόδοξη η επιλογή μιας εν ενεργεία αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης