ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές ανακατατάξεις με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές ανακατατάξεις με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Μαΐου.

Οι παράμετροι των εσωκομματικών διεργασιών είναι τέσσερις:

  1. Η θέληση του Αλέξη Τσίπρα να περιορίσει την ισχύ της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος (Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης, Βίτσας, Τσακαλώτος), προς όφελος των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ.
  2. Η διαφωνία για το ποια έκταση θα έχει η μετατόπιση του κόμματος προς το Κέντρο –γενικά μια ορισμένη μετατόπιση την αποδέχονται όλες οι πλευρές.
  3. Η διάθεση όλων των πλευρών να παραμείνει ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική διαμάχη επουδενί απειλεί τη συνοχή του κόμματος. Τα διάφορα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είτε είναι υποβολιμαία είτε θυσιάζουν το ρεπορτάζ στο βωμό των εντυπώσεων.
  4. Η γενική αίσθηση που έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τελικά όσο απειλητική όσο είχε φανεί αρκετά. Η αίσθηση αυτή μεταφράζεται στην προσδοκία ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στην εξουσία.

Με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο σκοπό το να «ευθυγραμμιστεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό», όπως δημόσια διακηρύσσεται. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πλαισίου που θα επιτρέψει την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο, διεκδικούμε να είμαστε όμως η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην απλή αναλογική. Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει, οι πολίτες δε θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις που θα αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών. Θέλουν προγραμματικές συγκλήσεις. Και, υπό αυτή την έννοια, απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα που χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζεται όμως και ριζοσπαστικές προοδευτικές τιμές και λύσεις σε όλα τα ζητήματα.»

Η πλατφόρμα Σκουρλέτη

Από την άλλη μεριά, ο Πάνος Σκουρλέτης με άρθρο-ιδεολογική πλατφόρμα στην Αυγή επιχειρεί να συσπειρώσει όλους όσοι θέλουν να μπει όριο στη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Ο γραμματέας του κόμματος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτό που ζούμε σήμερα, τα χιλιάδες νέα μέλη, τους δεκάδες χιλιάδες που συναντιόμαστε σε όλη την Ελλάδα στις ανοιχτές συνελεύσεις, είναι το αποτύπωμα όλης της προηγούμενης πορείας μας. Πρόκειται για μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις καλύτερες των παραδόσεων των δυνάμεων και των ρευμάτων του αριστερού και ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας απροσδιόριστης δημοκρατικής παράταξης, άλλωστε άλλο είναι το νόημα και το περιεχόμενο της παράταξης και άλλο του κόμματος, μιλάμε για την Αριστερά της εποχής μας.»

Συνεχίζοντας, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει σαφείς αιχμές εντός κι εκτός κόμματος: «Οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις, ό,τι δεν πέτυχαν στις εκλογές, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να το κάνουν μετά, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Θα γίνουμε μάρτυρες απίθανων επιθέσεων αλλά, ταυτόχρονα και μιας προσπάθειας να μας τοποθετήσουν στο πλαίσιο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού. Όμως ο μεταμνημονιακός διπολισμός συγκροτείται στη βάση της προγραμματικής ανταγωνιστικότητας και αντιπαλότητας ως προς τον νεοφιλελευθερισμό.»

Συγκλίσεις

Στο εσωκομματικό πεδίο προκάλεσε εντύπωση το κοινό άρθρο του «θεωρητικού» των 53 Χριστόφορου Παπαδόπουλου και της Έφης Καλαμαρά από τη νέα τάση «Αριστερό Δίκτυο». Η κ. Καλαμαρά είναι οργανωτική υπεύθυνη της Πολιτικής Γραμματείας. Στο άρθρο ασκείται κριτική στην πρόσφατη εκδήλωση των ΠΑΣΟΚογενών στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν: «Επιφύλαξη και ανησυχία, ως προς το σήμα που εκπέμπουμε και την προοπτική της διεύρυνσης με αριστερό προσανατολισμό, δημιουργεί η «φθινοπωρινή σύναξη» σε μεγάλο ξενοδοχείο ανθρώπων συνδεδεμένων με το παλιό πολιτικό σύστημα των τεχνικών της διαμεσολάβησης σε δήμους, συνδικάτα, επαγγελματικές ενώσεις. Πολιτιστικό σοκ δημιούργησε η σύναξη όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους «παλιούς», ιδιαίτερα σε όσους και όσες -νεότερους και μεγαλύτερους, έμπειρους και άπειρους από κομματικές διαδικασίες- προσήλθαν μετά την εκλογική ήττα.»

Μένει να δούμε αν το άρθρο σηματοδοτεί μια νέα εσωκομματική συμμαχία.