ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προεδρικές» σκέψεις στο… βουνό: Τα ονόματα υποψήφιων στη «λίστα» Μητσοτάκη

«Προεδρικές» σκέψεις στο… βουνό: Τα ονόματα υποψήφιων στη «λίστα» Μητσοτάκη
(AP Photo/Andrew Medichini)

Μήνυμα αποτροπής και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες που όταν χρειαστεί θα κάνουν το καθήκον τους έστειλε ο πρωθυπουργός από την Κάσο, όπου βρέθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι συμπαραστέκεται και βρίσκεται κοντά στους Έλληνες ακρίτες που καθημερινά λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια είναι οι πρώτοι που γίνονται αποδέκτες των απειλών των Τούρκων.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός, όταν επισκέφθηκε το νησί και τους κατοίκους, έστειλε ισχυρό μήνυμα στην αντιπέρα όχθη:

«Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Μητσοτάκης, που από χθες βράδυ βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στο Μέτσοβο, επέμεινε στον διάλογο με την Τουρκία, αρκεί αυτός ο διάλογος, όπως είπε, να μην γίνεται υπό συνθήκες πίεσης και εκβιασμών:

«Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, βρίσκεται ήδη στο νομό Ιωαννίνων στην περιοχή του Μετσόβου, από όπου κατάγεται η οικογένεια Αβέρωφ. Αποτελεί επίσης μια περιοχή, όπου η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ισχυρούς δεσμούς.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή για λίγες ημέρες ξεκούρασης είναι, μεταξύ άλλων, για να σκεφτεί -όπως είχε πει άλλωστε και ο ίδιος- το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν δεν τον έχει βρει κιόλας, στην περίπτωση που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο σημερινός πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός να έχει ήδη κάνει τις πρώτες σκέψεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, κάτι που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν τελικά το πρόσωπο που θα προταθεί θα είναι πολιτικό και εάν θα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Προφανώς, στην παρούσα φάση, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου να είναι πρόσωπο αμιγώς πολιτικό, που να μπορεί να βασιστεί επάνω του και να είναι σε θέση να διαχειριστεί κρίσεις, έχοντας γνώσεις του διεθνούς γίγνεσθαι και του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ιδίως τώρα που οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία διέρχονται κρίση.

Αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, για να έχει ευρύτερη αποδοχή, εξυπακούεται ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ.

Περιορίζονται, δηλαδή, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος ή Κώστας Καραμανλής.

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν κατά περιόδους, όπως της Μαρίας Δαμανάκη ή της Άννας Διαμαντοπούλου ή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ήταν στο πλαίσιο των όσων είχαν διαρρεύσει για τα περί επιλογή γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας. Θα ήθελε βεβαίως ο πρωθυπουργός να δείξει ότι αλλάζει την εικόνα που για χρόνια έχει συνηθίσει ο ελληνικός λαός και να τοποθετήσει γυναίκα στο προεδρικό Μέγαρο, το θέμα όμως είναι πως στο παρασκήνιο είναι τέτοιες οι «καραμπόλες» που ενδεχομένως και να μην του «βγει».