ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό προστατευτικό τείχος υψώνει η Αθήνα έναντι της Τουρκίας

ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία η οποία, πιεζόμενη από τη διεθνή απομόνωση, εκτοξεύει νέες απειλές.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ δηλώνει πως «η Τουρκία αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει σε οποιοδήποτε μέρος -και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- τυχόν οργανωμένη προσπάθεια που στρέφεται εναντίον της».

Ο Νίκος Δένδιας που βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο και ενημέρωσε για την επίσκεψή του στην γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της και για το λόγο αυτό 29 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν, με τον οποίο θα έχει στις αρχές Ιανουαρίου και νέα επαφή στο πλαίσιο τετραμερούς συνάντησης, μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ειδικά το Ισραήλ, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ελλάδα, λόγω της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΕastΜed καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, χωρίς αυτό να σημαίνει παράλληλα ότι επιδιώκει την ένταση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, με δηλώσεις του, επισημαίνει ότι η χώρα του στηρίζει τις πρωτοβουλίες. «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία» τονίζει ο Ισραέλ Κατς.

Την ίδια ώρα λιβυκά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν να έρθει στην Αθήνα ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ το αμέσως επόμενο διάστημα. Προπομπός της επίσκεψης αυτής, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ήταν όπως φαίνεται ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, που είχε έρθει στην Αθήνα προ δεκαπενθημέρου στην Αθήνα.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και ξεκαθαρίζει ότι αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε για το λόγο αυτό να στείλει μήνυμα στη γειτονική χώρα:

«Βεβαίως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο αν και μπορούμε μόνοι μας όπως λέω πάντοτε όχι δεν είμαστε μόνοι μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη περί θερμού επεισοδίου. Θα μου πείτε μπορείς να το αποκλείσεις 100%; Βεβαίως και δεν μπορώ να αποκλείσω 100%».

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με το Ισραήλ και την Κύπρο σε μια εκδήλωση που θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και παράλληλα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, ιδίως εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.

Εκτός από τη Γαλλία, η Ελλάδα έχει στο πλευρό της και την στήριξη της Ιταλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη αναφέροντας ότι «στην χώρα αυτή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τρομοκρατίας, κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρές τρομοκρατικές ομάδες, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος ο οποίος εξελίσσεται «μέσω εξουσιοδότησης»». Η δήλωσή του, προφανώς, αναφέρεται στην επίσημη και ανεπίσημη ανάμειξη πολλών ξένων χωρών στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης