ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μουζάλα για το προσφυγικό

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μουζάλα για το προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (φωτό αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τη συνάντηση που θα έχει σε λίγη ώρα στο γραφείο του στη Βουλή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επαφές του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν, η Συντονίστρια ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο ειδικός Συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βασίλης Κικίλιας ο Πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει να ενημερωθεί αναλυτικά τόσο για την κατάσταση που επικρατεί, όσο και για τις πρωτοβουλίες της οποίες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση για ολιγωρία και έλλειψη στρατηγικής. Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «ανεξήγητη χαλαρότητα και ανοχή» και πως «έστειλε λάθος μηνύματα σε πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές».

Ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Μουζάλα θα ζητήσει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, καθώς έχουμε προθεσμία μόνο τριών μηνών για να μην απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από τη Συνθήκη Σένγκεν, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη όπου και θα ενημερωθεί για την κατάσταση στο νησί, αλλά και για την πορεία λειτουργίας των hot spots. Την επόμενη εβδομάδα έχει καλέσει σε συνάντηση τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο να τους επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα και να τους επισημάνει και τις ευθύνες που έχουν οι εταίροι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί, ήδη έχει κλείσει σειρά επαφών με στελέχη της Κομισιόν, όπως οι κκ. Γιούνκερ, Αβραμόπουλος και Μοσχοβισί, αλλά και με εταίρους του στο ΕΛΚ όπου και αναμένεται μεταξύ άλλων να τους ζητήσει να υπάρξει πίεση προς την Άγκυρα να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να προχωρήσει άμεσα η εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, ενώ θα πιέσει και για αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.