Πέτσας: Λύνουμε τα χέρια της αστυνομίας
Στα ζητήματα της ασφάλειας και της αστυνομικής αυθαιρεσίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε το εξής σχόλιο για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Τσίπρα: «Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Τσίπρα: Από πότε οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας παρουσία εισαγγελέων είναι καταδικαστέες; Πότε καταδίκασε τις καταλήψεις κατοικιών, Πανεπιστημίων ή ολόκληρων γειτονιών; Πότε καταδίκασε τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές, ακόμα και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών; Πότε καταδίκασε τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών; Πότε καταδίκασε τη δολοφονία τριών συμπολιτών μας και ενός αγέννητου παιδιού στον εμπρησμό της Marfin; Και ως πότε επιτέλους θα ρωτάει «και τι κακό έχουν οι μολότοφ;»»
Προσέθεσε δε ότι: «Όσο σιωπά ο κ. Τσίπρας κρατάει μια πολιτική ομπρέλα στη βία και στην ανομία. Κάτι το οποίο η κοινωνία ζητά να τελειώσει. Και για αυτό η Κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, σταθερά και μεθοδικά, όπως έχει δεσμευτεί πριν από τις εκλογές, κάνει πράξη αυτήν την απαίτηση των πολιτών. Αυτή είναι η απάντησή μας προς τον κ. Τσίπρα.»
Για την αστυνομική αυθαιρεσία
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι: «Ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου δεν είναι α λα καρτ. Όπως καταγγέλλουμε την καταστροφή ή την κατάληψη μιας ιδιωτικής περιουσίας και την αυθαιρεσία σε αυτό το πεδίο, έτσι καταγγέλλουμε και λαμβάνουμε τα μέτρα μας για την αυθαιρεσία όταν αυτή γίνεται από ένα κρατικό όργανο. Είτε αυτό είναι αστυνομικό είτε κάποιο άλλο.»
Προσέθεσε ότι: «Από το 2011, ο Συνήγορος του Πολίτη παρακολουθεί τέτοιες καταγγελίες και δημοσιεύει σχετικές εκθέσεις. Στην τελευταία έκθεση για το χρονικό διάστημα από το μέσο του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 καταγράφει 321 περιστατικά, από τα οποία τα 262 αμιγώς της Αστυνομίας. Επομένως υπάρχει ένας μηχανισμός που ελέγχει αυτά τα ζητήματα. Η αυθαιρεσία δεν χωρά σε ένα Κράτος Δικαίου και για αυτό υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου. Ταυτόχρονα η κοινωνία ζητά να μπει τέλος στη βία και την ανομία. είτε αφορά καταλήψεις, είτε εμπρησμούς είτε σπάσιμο καταστημάτων. Και στο αίτημα αυτό της κοινωνίας δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.»
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι:» Πολιτική μας δέσμευση -που δεν υπήρχε στην προηγούμενη διακυβέρνηση- είναι να μην υπάρχει βία και ανομία και η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εμείς της λύνουμε τα χέρια -που πριν ήταν δεμένα- να κάνει τη δουλειά της στο πλαίσιο του Νόμου.»