ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές κόντρες για Σημίτη: Η υστεροφημία, η Φώφη και οι «ψίθυροι» για την προεδρία

ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σε… σταυρόλεξο και μάλιστα για γερούς λύτες αναδεικνύεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε προεδρικούς και εκσυγχρονιστές στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ένα άρθρο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις ως προς τον τελικό του στόχο αλλά και αντιδράσεις για την πραγματική του αφετηρία.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολύ καλή σχέση με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και όπως φάνηκε δεν υπάρχει καμία πολιτική διαφορά ανάμεσά τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός είχε τα θετικά και τα αρνητικά του αλλά προτιμάνε να κρατάνε χαμηλούς τόνους ως προς το άρθρο του και για αυτό το λόγο θέλουν να πιστεύουν ότι το πραγματικό πρόβλημα το έχει η κυβερνητική παράταξη.

Για το λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου αποφεύγει να σχολιάσει επί της ουσίας το περιεχόμενο του άρθρου και επιχειρεί να προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ «Μητσοτακικών» και «Καραμανλικών».

Το πραγματικό ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η κινητικότητα που εκδηλώνεται γίνεται με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή επειδή ο Κ. Σημίτης θέλει πλέον να μιλήσει για την υστεροφημία του.

Άτομα από το στενό περιβάλλον του κ. Σημίτη αναφέρουν ότι τον πρώην πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια που διακινούνται με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Τονίζεται, επίσης, πως δεν συνηθίζει να αναφέρεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στους πολιτικούς αντιπάλους του και πως είναι άδικο να ευθύνονται για όλα οι πρώην πρωθυπουργοί.

Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν διατελέσει και υπουργοί υποστηρίζουν ότι το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού έχει να κάνει με τη λύση των εθνικών θεμάτων και όχι με τα σενάρια εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας.

Όπως υποστηρίζουν, ο κ. Σημίτης ενδιαφέρεται να ολοκληρωθεί εκείνη η προσπάθεια με το να πάνε οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο δικαστήριο της Χάγης (ΑΟΖ) και όχι τα υπόλοιπα που ακούγονται.

Με άλλα λόγια ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει περισσότερο την υστεροφημία του, και τίποτε παραπάνω.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή υπάρχει το εξής παράδοξο: αντί με το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού να ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη με τους «καραμανλικούς» της Νέας Δημοκρατίας, η αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ προεδρικών και εκσυγχρονιστών.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να συστήσει ψυχραιμία και να προτρέπει τις δύο πλευρές για να πέσουν οι τόνοι.

«Η επιλογή της εφημερίδας "Τα Νέα" ιδιοκτησίας γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη, να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνει το εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία» αναφέρεται σε ανακοίνωση πηγών της Κουμουνδούρου.

Η Φώφη στηρίζει Σημίτη

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην κεντρική επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, έκανε εκτενή αναφορά στις ευθύνες της ΝΔ για την εγκατάλειψη από τη κυβέρνηση Καραμανλή των συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «έχει μεγάλη αξία να αποκατασταθεί η αλήθεια για την τεράστια προσφορά του ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας: «Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς "υπό ένταξη χώρας", με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκριπίδας, το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμη με νόημα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η ιστορία διδάσκει» και πρόσθεσε:

«Επιζητώντας τον διάλογο και τις λύσεις. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτε από ότι μας ανήκει. Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικό για μας θέμα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιασθούν. Αρκετά πια με τις παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε ως χώρα στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο υπερταμείο της υποτέλειας. Ως εδώ. Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλει από τώρα να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Πολιτικό πρόσωπο ο νέος πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα έχει αρχίσει να μπαίνει σε «mode» προεδρικής εκλογής και ήδη όπως διαμηνύουν συνεργάτες του, το πρόσωπο που θα επιλέξει για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας θα είναι πολιτικό γιατί με ανοικτά τα εθνικά θέματα θα πρέπει ο νέος πρόεδρος να εναρμονίζεται πλήρως με τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τις προηγούμενες ημέρες και όχι τυχαία, δήλωσε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θέση του προέδρου δημοκρατίας και οι τρεις πρώην πρόεδροι του κινήματος – οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος.

Επομένως το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο και όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, που πάντως θα ανακοινωθούν πριν από την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι ώστε να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις και ως αποτέλεσμα θα έχει τη μη στήριξη της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αξίωμα τουΠροέδρου Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης