ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη είναι η συζήτη στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων. 

Με τα έως τώρα δεδομένα, την ψήφο των αποδήμων, μετά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που προέβαλε «αντιστάσεις» και καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, δήλωσε πως κρίνει ως θετικές τις αλλαγές της κυβέρνησης και ως εκ τούτου είναι πιο κοντά στο «ναι».

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί από 291 βουλευτές. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει είναι ο εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος είναι να «περάσει» με τη στήριξη τουλάχιστον από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές. Για τον λόγο αυτό και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, προκειμένου να διακριβωθεί αν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 200 ψήφοι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
    2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
    3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις.
    4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
    α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
    β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα. Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής είχε δηλώσει, επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ, πως περίπου 340.000 Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς του νόμου και θα μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο καταγωγής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης