Μητσοτάκης: Δημοκρατική και εθνική νίκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
«Δημοκρατική και εθνική νίκη», αλλά και «κοινοβουλευτική επιτυχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο της κατοικίας τους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.
«Έπρεπε τελικά να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να πάρει το άρθρο 51 του Συντάγματος νομική σάρκα και οστά. Είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και όπως φαίνεται με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές κατατέθηκε πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία ουδέποτε συζητήθηκε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε ένα θεσμικό στίγμα, σε μια χώρα που καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία από το 1864 και τηρεί την αρχή της δεδηλωμένης από το 1875. Υπήρξε όμως και ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένας κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 20ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».
Επισήμανε ότι με το νόμο αυτό «δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε. Αποτελεί έτσι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης. Αποτελεί δημοκρατική νίκη , κοινοβουλευτική επιτυχία και πρωτίστως αποτελεί εθνική νίκη», είπε ο πρωθυπουργός.
Παραδέχθηκε πως το νομοσχέδιο έχει τις ατέλειές του, αλλά σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα υποχωρήσεων.
Μίλησε, επίσης, για τις συναντήσεις που είχε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για να επιτευχθεί η συναίνεση στους όρους της ψήφου των αποδήμων.
«Το Σύνταγμα απαιτεί 200 βουλευτών για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή. Καλέσαμε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εγώ ο ίδιος συναντήθηκα με τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε χαρακτηριστικά.
Οι συγκλήσεις, όπως είπε, υπήρξαν τελικά και το νομοσχέδιο ενσωματώνει τέσσερα κομβικά σημεία.
Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.
Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.
Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για όρους που έθεσαν τα άλλα κόμματα.
Αφού έκανε λόγο για αναγκαίους περιορισμούς, που θα οδηγούσαν στην τελική υπερψήφιση του νόμου, μίλησε για τη διαδικασία πιστοποίησης που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι απόδημοι.
«Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.
«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι'αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.