ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άκυρη η συμφωνία»: Οι ηγέτες της ΕΕ απορρίπτουν το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

AP Photo/Virginia Mayo

Θέση αναφορικά με το νομικά ανυπόστατο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύη φαίνεται πως παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή ξεδιπλώνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο. 

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», θεωρεί μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο, αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της ΕΕ συνεχίζεται

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», προστίθεται στο έγγραφο.

Το εν λόγω προσχέδιο συζητήθηκε χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου η Φινλανδική Προεδρία φρόντισε να επισημάνει προς πάσαν κατεύθυνση ότι η ισορροπία του κειμένου δεν πρέπει να αλλάξει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ευνοούνται τροποποιήσεις, κάτι πάντως που εναπόκειται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να αποφασίσει.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, το τελικό κείμενο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των ηγετών των «28» στη Σύνοδο Κορυφής (αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες), ενδέχεται να υποστεί κάποιες αλλαγές, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η γενική του φιλοσοφία, κάτι άλλωστε που επισήμανε και η Φινλανδική Προεδρία, προκειμένου τα κράτη-μέλη να εμφανιστούν φειδωλά στις απαιτήσεις τους, ακόμη και για εξειδκευση κάποιων αναφορών.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Euractiv, η ελληνική πλευρά, προσδοκά τη δημιουργία μιας διπλωματικής ασπίδας μπροστά στις προκλήσεις της Άγκυρας. Πηγές του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσαν στο EURACTIV ότι ο βασικός στόχος είναι να «διεθνοποιηθεί» το ζήτημα όσο το δυνατόν περισσότερο και να αυξηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης