ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Αγγελή: Βαριές κατηγορίες κατά Τουλουπάκη

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Προανακριτική Επιτροπή η κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έριξε «βόμβες»,  λέγοντας ότι οι μεθοδεύσεις για σπίλωση των δέκα πολιτικών προσώπων ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Αγγελής επανήλθε στις καταγγελίες του εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη, στην φέρεται να καταλόγισε δόλο, καθώς απέκρυψε σημαντικά έγγραφα και στοιχεία από τη δικογραφία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έριξε βέλη και κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, λέγοντας ότι "ξέρει τι έχει κάνει".

«Αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση της Novartis, θα πρέπει να διώξετε την Ελένη Τουλουπάκη, γιατί είναι ανεπαρκής», δήλωσε σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής. Απέφυγε πάντως, να κατονομάσει τον περιβόητο Ρασπούτιν, παρότι προκλήθηκε και πιέστηκε από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ενώ αναφέρθηκε και σε τρίτο «αόρατο» πρόσωπο που κινούσε τα νήματα. " Το πρόσωπο που είναι ο "Ρασπούτιν" είναι το ίδιο που παρενέβαινε και στην κ. Ράικου. Με απόλυτη βεβαιότητα".

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής ανέφερε σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής ότι οι Αμερικανοί απάντησαν πως δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

Ι.Μπούγας: Έχει τηρηθεί η αρχή της τυπικότητας για την δικαστική συνδρομή;

Ι.Αγγελής: Όχι δεν έχει τηρηθεί. Η κυρία Τουλουπάκη είναι ανεπαρκής. Και αυτός είναι ο χειρότερος βαθμός που μπορεί να πάρει ένας δικαστής. Με επιμονή προσωπικά ζήτησα να μου δώσει τα έγγραφα με τις αμερικανικές αρχές. Δεν μου τα έδωσε όλα. Υπάρχει έγγραφο, από όσο θυμάμαι, που εγώ διάβασα οτι οι Αμερικανοί απαντούν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πολιτικό πρόσωπο. Εμπλοκή αναφέρουν τα έγγραφα μόνο για γιατρούς. Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναζητηθούν.

"Είπα στους 3 εισαγγελείς που είχαμε πάει στη Βιέννη για τη συνάντηση με τους Αμερικανούς, πως αν τολμήσουν να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων θα φροντίσω να σας ασκηθεί δίωξη και να τιμωρηθείτε αυστηρά", φέρεται να δήλωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ένταξη του Νίκου Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας.

«Εξαρχής ήταν παράνομη η είσοδος Μανιαδάκη στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Το αναφέρω αυτό και στην αναφορά μου. Δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος και έτσι θα έπρεπε να κληθεί», είπε και αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, φέρεται να είπε:

Ι. Αγγελής: Είπα της Τουλουπάκη «δείξε μου τη δικογραφία». Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε η Τουλουπάκη πως υπάρχει βίντεο πως ο κ. Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000 ευρώ. Τη ρωτώ: το έχεις δει; Ναι, μου λέει. Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση; Όχι, απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει συγγνώμη αφορά άλλο πρόσωπο.

Θ. Πλεύρης: Για τον Αντώνη Σαμαρά, τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη;

Ι. Αγγελής: Μόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες μίλησαν. Όσα έλεγαν οι προστατευόμενοι. Πως πήρε βαλίτσα μέσα στο Μαξίμου. Και της λέω για εμένα αυτό δεν είναι αρκετό. Αν τα πήρε άλλος; Είναι σοβαρό στοιχείο αυτό; Η Τουλουπάκη μου είπε «για εμένα είναι αρκετό». Τότε της είπα, επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν, θα προσφύγω για κατάχρηση εξουσίας. Αυτή δεν είναι ούτε καν ένδειξη για να ασκήσουμε ποινική δίωξη. Όπως και για άλλο πολιτικό ότι «δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ», δεν μπορείς να ασκήσεις δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει κι ο πρόεδρος που μόλις βγήκε από τη Σχολή Δικαστών... Με «υποθέτω» και «αν» κι «εφόσον» δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία.

Ο κ. Πλεύρης τον ρώτησε και για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και φέρεται να απάντησε:

Ι. Αγγελής: Από φιλικές έως ουδέτερες. Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφθεί κι ως υπουργό. Είχα και γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ημουν υπεύθυνος για πληροφοριακά συστήματα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019. Μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μου παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας.

Θ. Πλεύρης: Σας είχε χαρακτηρίσει ως αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή. Μετά σας παρουσίασε ως φαιδρό πρόσωπο. Ποιος ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας; Έγραψε και σχετικό άρθρο. Θεωρεί ότι θίγεται;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνοητο. Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι.

Θ. Πλεύρης: Για αυτά που είπατε;

Ι. Αγγελής: Για αυτά που θα πω εδώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως θεωρεί ότι θίγεται;

Ι. Αγγελής: Είμαι απολύτως βέβαιος.

Θ. Πλεύρης: Θέλει να υποβαθμιστούν οι καταγγελίες σας;

Ι. Αγγελής: Ναι... Ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει...

Ο βουλευτής της ΝΔ τον ρώτησε και για το λογαριασμό πολιτικού προσώπου στην Ελβετία.

Ι. Αγγελής: Τα αναφέρω όλα στην τρίτη σελίδα της αναφοράς μου. Οι Αμερικανοί μας είπαν για λογαριασμό πρώην υπουργού στο εξωτερικό. Ζήτησα από το FBI τα στοιχεία του λογαριασμού. «Εμείς σου δίνουμε τις πληροφορίες, είναι δική σας δουλειά να βρείτε τα υπόλοιπα».

Σε ερώτηση του Θανάση Πλεύρη από τη ΝΔ εάν επιλέχθηκε για τη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από τον επονομαζόμενο Ρασπούτιν, φέρεται να απάντησε: «Έχει ακουστεί πως ο Ρασπούτιν διόριζε στην Εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την Εισαγγελέα Δημητρίου υπήρχαν σχέσεις από το 1989. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε, ακόμη, ο ακόλουθος διάλογος με τον ερωτώντα βουλευτή Θανάση Πλεύρη:

Θ.Πλεύρης: Πώς επιλεγήκατε ως επόπτης διαφθοράς;

Ι.Αγγελής: Ο επόπτης επιλέγεται αποκλειστικά και μόνο από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Θ.Πλεύρης: Για ποιο λογο είχε παραιτηθεί ο προκάτοχός σας;

Ι.Αγγελής: Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα. Θεωρώ πολύ πιθανό να είχε υποβάλλει και σχετικό υπόμνημα.

Θ.Πλεύρης: Σύμφωνα με όσα μας έχετε πει το τρίτο πρόσωπο, ο Ρασπούτιν δηλαδή, έκανε παρεμβάσεις στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Άρα είχε επέμβει και για την δική σας τοποθέτηση;

Ι.Αγγελής: Δεν μπορώ να ξέρω για την δική μου τοποθέτηση. Γνωρίζω όμως ότι ο Ρασπούτιν είχε τη δυνατότητα να διορίζει με διακριτικότητα παιδιά δικαστών.

Θ.Πλεύρης: Είναι προϋπόθεση για να λάβει κάποιος καθεστώς προστασίας ως μάρτυρας να μην έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση;

Ι.Αγγελής: Βεβαίως πρέπει να μην εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην υπόθεση και βεβαίως να μην προσδοκά κέρδος

Θ.Πλεύρης: Υπάρχει περίπτωση η κυρία Τουλουπάκη να μη γνώριζε ότι ο κύριος Μανιαδάκης ήταν εμπλεκόμενος;

Ι.Αγγελής: Σε καμία περίπτωση. Το γνώριζε οπωσδήποτε. Άλλωστε αυτό αναφερόταν και στα έγγραφα των ελληνικών αρχών.

Θ.Πλεύρης: Άρα ήταν παράνομο να του αποδοθεί καθεστώς προστασίας;

Ι.Αγγελής: Ναι ήταν παράνομο αυτό εξ αρχής. Στην αναφορά μου στις 21/2/2019 εξηγώ όλο το ιστορικό. Ένα από τα κυριότερα αποδεικτικά μέσα σε μια δικογραφία είναι οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Μανιαδάκη η κυρία Τουλουπάκη έπρεπε να ελέγξει εάν μπορούσε να γίνει μάρτυρας ή αν είναι κατηγορούμενους που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ύποπτος.

Θ.Πλεύρης: Όταν κάποιος είναι προστατευόμενος μάρτυρας μπορεί παράλληλα να δίνει καταθέσεις και με τη φυσική του ιδιότητα;

Ι.Αγγελής: Όχι. Εξ όσων γνωρίζω δεν μπορεί να πατάς σε δύο βάρκες και να καταθέτεις με δύο ιδιότητες.

Θ.Πλεύρης: Γιατί οι καταθέσεις των μαρτύρων έγιναν με διακοπές και στη Βουλή ήρθε η δικογραφία δύο μήνες μετά την πρώτη αναγορά σε πολιτικό;

Ι.Αγγελής: Ο τρόπος εξετάσης των μαρτύρων αποτελεί έναν από τους λόγους που ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη. Είτε το έκανε από άγνοια είτε από δόλο. Αλλά ο τρόπος εξετάσης δεν ήταν σωστός.

Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων, φέρεται να διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Λάμβανε ο Δεσταμπασίδης χρήματα, όπως κατήγγειλε ο Βουλκίδης;

Ι. Αγγελής: Είναι ευνόητο πως υπερέχει η ιδιότητα του κατηγορουμένου. Όχι του μάρτυρα. Άρα δεν μπορούσε ο Δεσταμπασίδης να είναι προστατευόμενος.

Θ. Πλεύρης: Μπορεί στο μεσοδιάστημα ο εισαγγελέας να καλεί ξανά τους μάρτυρες και να διαπραγματεύεται; Να απειλεί;

Ι. Αγγελής: Όχι. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαδικασία. Ο νόμος ορίζει όρια. Ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί αμελλητί. Καλώς υπήρξε διάστημα από Νοέμβριο 2018 έως Φεβρουάριο 2019 για να αποσταλεί.

Θ. Πλεύρης: Είναι δυνατό να κατονομάζει πρωθυπουργό ο προστατευόμενος τον Νοέμβριο και να μην αποστέλλεται ο φάκελος άμεσα;

Ι. Αγγελής: Ακριβώς για αυτό ζήτησα την πειθαρχική δίωξη της Τουλουπάκη.

Ο μάρτυρας φέρεται μάλιστα, να απάντησε ότι τα σχετικά με τον λογαριασμό πολιτικού προσώπου τα γνώριζε η Ελένη Τουλουπάκη, «δεν έπεσε εξ ουρανού».

Όπως, φέρεται να είπε «αυτό τον λογαριασμό δεν τον ερεύνησαν ποτέ οι ελληνικές Αρχές. Δεν ζητήθηκε ποτέ αυτός ο λογαριασμός. Επίσης, επέμενα να γίνει συνάντηση μέσω της Eurojust. Στις 7/1/2019 η κ. Τουλουπάκη έκανε αίτημα, όμως οι Αμερικανοί είπαν καλύτερα να κάνουν έρευνα οι εθνικές μας Αρχές. Η αρχή της τυπικότητας πάντως για όλη τη διαδικασία δεν τηρήθηκε εδώ».

Ανέφερε, ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η κ. Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της επαφής με Αμερικανούς ρώτησε τον Ντζούρα στα ελληνικά γιατί δεν μιλούσε αγγλικά: «Ρώτησε τον για τον λογαριασμό» κι εκείνος ρωτήθηκε κι απάντησε πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε ποσά έρχονται κάθε μήνα από λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000 (δεν ξέραμε δολάρια ή ευρώ).

Η Ελένη Τουλουπάκη, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής, έκανε για αυτό ξεχωριστό report στην εισαγγελία Αρείου πάγου.

Ι. Μπούγας: Πώς καλείται ο προστατευόμενος μάρτυρας;

Ι. Αγγελής: Η πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο. Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ξέρει από την αρχή. Έρχεται ως απλός μάρτυρας και βέβαια οι μάρτυρες δεν πάνε με δικηγόρο.

Σπ. Λάππας: Κάποιος εδώ κόντεψε να καταθέσει με δικηγόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης