Ερντογάν: Δεν αποκλείει γεωτρήσεις γύρω από την Κρήτη
Συντηρεί την επιθετική της ρητορική απέναντι στην Αθήνα η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αποκλείει γεωτρήσεις γύρω από την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT και δείχνοντας έναν χάρτη, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι η Κρήτη και τα σύνορά μας. Όπως βλέπετε υπάρχει εδώ ένα τμήμα και το τμήμα αυτό είναι το σημείο που συναντάμε τη Λιβύη. Η περιοχή έως αυτό το σημείο είναι δική μας και μπορούμε άνετα να κάνουμε γεωτρήσεις. Στα νότια θα κάνει γεωτρήσεις η Λιβύη. Προηγουμένως για εμάς δεν υπήρχε τέτοιο σύνορο. Τώρα όμως ο χώρος πάνω από αυτό μας ανήκει. Η Τουρκία είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί άνετα σε αυτές τις περιοχές. Βεβαίως κάποιοι θα ενοχληθούν. Αυτό είναι άλλη υπόθεση».
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη χώρα.
«Αν το ζητήσει η Λιβύη, η Τουρκία θα ανταποκριθεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα πάρει άδεια από κανέναν.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως η Άγκυρα θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο και πως θα συνεχίσει τις έρευνες -όχι μόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε διεθνή ύδατα.
Στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και πως η χώρα του «συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για δίκαιη λύση».
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, διεμήνυσε πως Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν «βήμα» στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Υποστήριξε δε, πως «η Τουρκία αξιοποίησε δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» για το μνημόνιο με τη Λιβύη.
«Με αυτό δέθηκαν τα χέρια της Ελλάδας, γι’ αυτό τρελαίνονται» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι: «Θα προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου τηρώντας παράλληλα στάση ενθάρρυνσης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Να μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα επιτρέψουμε μονομερείς κινήσεις. Φυσικά, η πιο σημαντική κατάσταση ή η καλύτερη εξέλιξη είναι η εξής: στο παρελθόν δεν ήμασταν σε θέση να ναυλώσουμε πλοίο για γεώτρηση ή σεισμικές έρευνες, αλλά τώρα έχουμε τα δικά μας πλοία. Τόσο η Τουρκία όσο και η Βόρεια Κύπρος έχουν δικαίωμα να υπογράφουν συμφωνίες με τις χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο. Το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης επιτρέπει ή ακόμη και ενθαρρύνει τα μέρη να διαπραγματευτούν τα όρια σε περίπτωση που οι ακτές τους βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 400 μιλίων».