Τουρκική προκλητικότητα: Τα διπλωματικά «όπλα» της Αθήνας για την απομόνωση της Άγκυρας
«Πολλά γίνονται στο παρασκήνιο αλλά ελάχιστα λέγονται ή δημοσιοποιούνται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο»: αυτό είναι το δόγμα με το οποίο πορεύεται η ελληνική διπλωματία και πολύ περισσότερο η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, που δεν κρύβει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως άλλωστε φαίνεται και από την αύξηση της παρατηρητικότητας που υπάρχει στην περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, αυτή την ώρα παίζεται στη διεθνή σκακιέρα ένα απίστευτο διπλωματικό πόκερ με κινήσεις και σχεδιασμούς που στόχο έχουν να «χτίσουν» περαιτέρω συμμαχίες γύρω από τα δίκαιο των ελληνικών θέσεων αλλά και να προκαλέσουν την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας όσο αυτή επικαλείται δήθεν νόμιμες ενέργειες όπως το μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη.
Σήμερα συνεδριάζει στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπου ο κ. Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις έως τώρα κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και τις συζητήσεις με τους συμμάχους της.
Ενόψει, μάλιστα, και της Συνόδου Κορυφής στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να υπάρχει στα συμπεράσματα της Συνόδου ηχηρή καταδίκη της Τουρκίας, η οποία αν συνεχίσει να ανεβάζει τους προκλητικούς τόνους αλλά και έμπρακτα περάσει σε άλλο στάδιο, τότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται εικόνα πανικού, που στέλνει λάθος μήνυμα στους γείτονες αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Αντίθετη η Γερμανία στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Ο Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εξήγησε «με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα…».
Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του «την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».
Την προσεχή Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, επιχειρώντας από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αποσπάσει μία ηχηρή καταδίκη κατά της Άγκυρας. Επιθυμεί στα συμπεράσματα της Συνόδου να υπάρχει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι πέρα για πέρα έκνομες και δεν βοηθούν στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε φυσικά εμπεριέχονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα καταδικάσει την Τουρκία πολιτικά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο -τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι στιγμής- να υιοθετήσει στην πράξη κυρωτικές ενέργειες σε βάρος της Τουρκίας. Κυρίως διότι αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Γερμανία, που πιστεύει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι σαν η ίδια η Ευρώπη να στέλνει τον Ερντογάν κατευθείαν στην άλλη πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Νοεμβρίου -δηλαδή πριν από έναν μήνα- οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν μέτρα και κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών που διευκολύνουν με τις κινήσεις τους τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κοινή απόφαση για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ως αντίδραση στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί «αλλαγή ταχύτητας» από την ΕΕ.
Ωστόσο, μέχρι να συμβεί το αντίθετο και η Ευρώπη εμπράκτως να κινηθεί κατά της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει να «χτίζει» τις συμμαχίες της οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνονται πέραν των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας.
Παράλληλα, με διπλωματικές κινήσεις η Ελλάδα επιχειρεί να πιέσει χώρες με τις οποίες συνομιλεί η κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ της Λιβύης αλλά και η Αθήνα έτσι ώστε να αντιδράσουν στο μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι το προσεχές διάστημα αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο και οι ΗΠΑ.
Ήδη η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει δύο επιστολές στον ΟΗΕ και το ΣΑ του οποίου την προεδρία έχουν οι Αμερικάνοι, ενώ στη διπλωματική «σκακιέρα» έχουν προστεθεί και νέοι παίχτες σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως η Αυστρία και η Ιταλία.
Ο μακρύς κατάλογος των υποστηρικτών της Ελλάδας
Στο μακρύ κατάλογο των υποστηρικτών της Ελλάδας προστέθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία δήλωσε «είμαστε στο πλευρό σας».
Η υποστήριξη της προέδρου της Κομισιόν ήρθε μετά από την προσπάθεια που κατέβαλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γ.Γ της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης με την παρεμβάσεις τους στη Διάσκεψη Κορυφής των Προέδρων των Κ.Ο. του ΕΛΚ στα Εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, παρουσία της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:
«Υπάρχει ένα σημαντικό στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αναφέρομαι στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας. Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ένωση ενιαία φωνή απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα και ιδίως εκείνα που την αφορούν άμεσα. Στην ανάγκη να αποκτήσει κοινή Θαλάσσια Πολιτική, ώστε να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντά της σε όλη την έκτασή της. Οι θαλάσσιες ζώνες των χωρών της Ένωσης είναι ζώνες της Ένωσης, όπως εδάφη των μελών της είναι εδάφη της Ένωσης. Δεν μπορεί λοιπόν να εισβάλλει μια τρίτη χώρα –και αναφέρομαι στην Τουρκία- στην ΑΟΖ της Κύπρου, να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους- μέλους της Ένωσης και να υπονομεύει την κοινή ενεργειακή πολιτική. Δεν μπορεί η Τουρκία να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με χώρες που δεν έχει ούτε όμορες ούτε απέναντι ακτές. Δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας σε μια απόπειρα να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος κράτους μέλους της Ένωσης. Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανακόψουμε έγκαιρα την απόπειρά της. Διότι η πρόκληση αυτή δεν εγείρει μόνο ζήτημα αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη μέλη της. Είναι απειλή για το κύρος, την αξιοπιστία, τα συμφέροντα, το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ζήτημα δηλαδή που βρίσκεται στον πυρήνα της συζήτησής μας. Και στο ζήτημα αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε τώρα», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασής του, ο κ. Καλαφάτης ζήτησε την άποψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με το ζήτημα της Κοινής Πολιτικής Εξωτερικών και Πολιτικής Ασφάλειας. Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε στο πλευρό σας!»