Απεργία στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό – Επιχείρηση πειθούς από την κυβέρνηση
Το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οξύνεται.
Μετά τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δημιουργία κλειστών δομών προσφύγων, τη σκυτάλη παίρνουν οι κοινωνικοί φορείς. Η αγορά της Μυτιλήνης θα νεκρώσει την Τετάρτη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συναποφάσισε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
Αποθήκες ψυχών
Ενδεικτικές του κλίματος που δημιουργείται είναι οι δηλώσεις στο Νησί 99FM, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Παπαρίσβα. «Πρέπει να είμαστε μια συμπαγής ομάδα ώστε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως δεν επιθυμούμε νέες δομές στα νησιά, που θα εξελιχθούν σε επιπρόσθετες δομές», είπε ο κ. Παπαρίσβας. Προσέθεσε δε ότι: «Αν δεν πάρει ριζικές αποφάσεις η πολιτεία έναντι των δουλεμπόρων και έναντι των ΜΚΟ, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες. Όταν ένας χείμαρρος εισβάλει σε ένα φράγμα, δεν σταματά εύκολα. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται εδώ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σφυρίζει αδιάφορα και την Κυβέρνηση -λόγω και των αντιδράσεων που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα- να κρατά το πρόβλημα στα νησιά μας. Εμείς ανησυχούμε για το ότι εξακολουθούμε να είμαστε αποθήκες ψυχών και όσο περνάει ο καιρός, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.»
Συνεχίζονται οι αφίξεις
Ο αριθμός των προσφύγων καιμεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ο αριθμός των αιτούντων άσυλοανέρχεται στους 39.869. Η Μόρια έχει ξεπεράσει πια τους 17.000 διαμένοντες –μια πραγματική πόλη με σκηνές και παραπήγματα.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες αποβιβάζονται ή εντοπίζονται πρόσφυγες και μετανάστες στη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπουλη
Επιχείρηση πειθούς
Εντωμεταξύ, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες να δεχτούν πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν από τα νησιά. Σε κομματική εκδήλωση στα Γρεβενά ο Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε αυξημένες ροές με το που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας». Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κάνουν υπομονή γιατί «η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό μ' ένα σύστημα που είναι φτιαγμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έλεγε ότι δεν γίνεται καμία επαναπροώθηση δεν γυρνά κανείς πίσω». Ο κ. Βορίδης έστειλε μήνυμα κατανόησης στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, λέγοντας ότι: «Θα υπερασπιστούμε ηθικά το κόσμο που διαμαρτύρεται γιατί όλοι αυτοί δεν είναι ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι, είναι πολίτες που αγαπάνε την πατρίδα τους και τους λέμε απλά ότι χρειαζόμαστε χρόνο για την υλοποίηση των προθέσεων μας». Καταλήγοντας, έκανε έκκληση στους πολίτες «να εμπιστευθούν το σχέδιο της κυβέρνησης για τν διαχείριση του μεταναστευτικού.»
Παναγιωτόπουλος και Ντόρα
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το στρατό με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες.
Από τη μεριά της, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε σε συνέντευξη στο ΑΠΕ ότι εκτός από πνεύμα διαλόγου θα χρειαστεί και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. «Με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες ανησυχούν, με διάλογο και ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άμυνα της Ελλάδας και να αφήσουμε τα ακριτικά νησιά μας στο έλεος ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που είναι αδύνατο να διαχειριστούν. Άρα, οφείλουμε με ειλικρίνεια και σταθερότητα να εξηγήσουμε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη, χρειάζεται εθνική ενότητα και χρειάζεται κατανόηση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.» Υπογράμμισε δε ότι: «Επίσης χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι τοπικοί πολιτικοί άρχοντες ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται υποδαυλίζοντας φόβους και ανασφάλειες, ακόμη και αν αυτές είναι σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένες.»