Γεννηματά για τουρκική προκλητικότητα: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές
Σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία ζητά η Φώφη Γεννηματά και επιμένει στην ανάγκη σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τονίζοντας πως η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας είναι ζωτικά και αποτελούν κόκκινες γραμμές.
«Είμαστε οι πρώτοι που επιζητούμε διάλογο. Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από την γείτονα χώρα, πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα», είπε σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ενώ πρόσθεσε:
«Σε αυτή την θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις, ούτε για παραχωρήσεις. Ως εδώ. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει την δέουσα απάντηση».
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας.
- Να ζητήσουμε από την Ε.Ε. συγκεκριμένα:
- Να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.
- Να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος.
- Να καλέσει τις αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.
Και βέβαια να ξεκαθαρισθεί ότι:
Αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας».