ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΥΠΕΞ την Παρασκευή ο Λίβυος πρέσβης - Αναμένεται να κηρυχθεί «persona non grata»

ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκπνέει την Παρασκευή το τελεσίγραφο που είχε θέσει από τις 2 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προς τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, με φόντο τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία, για τη χάραξη νέας ΑΟΖ και θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος πρέσβης αναμένεται κανονικά αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών και πλέον βάσει όσων είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να κηρυχθεί «persona non grata» (ελλ. ανεπιθύμητο πρόσωπο).

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είχε προειδοποιήσει τον επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, λέγοντας πως «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Τι είχε πει ο Νίκος Δένδιας

Είχε εκφράσει, μάλιστα, την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράζ, δεν είχε την εξουσιοδότηση να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ενώ εκτίμησε ότι δεν θα εγκριθεί με «κανένα τρόπο από το κοινοβούλιο της Λιβύης», που έχει πρόεδρος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας, είχε αποκαλύψει πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και για αυτό είχε συνομιλήσει και ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ΛιβύηςΤουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρόκειται για δύο μνημόνια με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει στα χέρια του τη συμφωνία, όπως έγινε γνωστό το πρωί, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο δεν έφτασε στο υπουργείο από λιβυκη πηγή.



«Πράσινο φως» από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Αντίθετοι με τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης ο λιβυκός στρατός και η βουλή

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις 2 Δεκεμβρίου ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις συμφωνίες που είχε προ ημερών υπογράψει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του, Φαγέζ αλ Σαράζ, με σκοπό τη χάραξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Tο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλείτο τότε τη σχετική ανακοίνωση του LNA που υπογράμμιζε ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον "κλινικό θάνατο" της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σαράζ, ώστε να υπογράψει "παράνομες" συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ωστόσο, σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Σάλεχ είχε τονίσει στον κ. Γκουτέρες πως η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης συνιστά απειλή για το κράτος της Λιβύης, τόσο για το μέλλον όσο και την ασφάλειά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης