Μανιαδάκης: Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς με πίεζαν για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών
«Βρέθηκα εμπλεκόμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν», ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος καταθέτει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Παράλληλα, δήλωσε ότι είχε δεχθεί «πάρα πολλές πιέσεις» από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για να μιλήσει εναντίον πολιτικών προσώπων.
«Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες, αλλά θέλουμε να μας το δώσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών είναι έκνομες», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες.
«Μην φοβάσαι, δεν θα επανεκλεγούν»
«Κάποια στιγμη πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και καταθέταμε. Εκεί μου είπαν: ‘Πρέπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους’. Κυρίως με πίεζαν για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η Εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν», φέρεται να προσέθεσε.
«Κάποια στιγμη πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και καταθέταμε. Εκεί μου είπαν: ‘Πρέπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους’. Κυρίως με πίεζαν για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η Εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν».
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης σημείωσε:
«Κάποια στιγμή μου είπε η κυριά Τουλουπάκη ‘’έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα’’. Της απάντησα: "Κυρία Εισαγγελεύ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται αφού δεν ξέρουν ούτε το όνομα της γυναίκας μου;"».
Μου απάντησε: «Δεν σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη.
Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δύομε τι θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».
«Βρέθηκα εμπλεκόμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν»
Κατά την έναρξη της κατάθεσής του υποστήριξε ότι έχει ελεγχεί από κάθε Αρχή και δεν έχει αποδειχθεί καμία κατηγορία.
«Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό», είπε και επανέλαβε:
«Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο», δήλωσε, σύμφωνα πάντα, με πληροφορίες.
«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δια ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δις ευρώ. Συμβούλευα ταυτόχρονα 16 κυβερνήσεις. Ινδονησία Καζακστάν. Ταξίδευα συνεχώς», συμπλήρωσε.
Αφού τόνισε ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάστηκε ποτέ μαζί του. «Το επιβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
«Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κυρία Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επί υπουργίας Σαλμά. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει τη ζωή, τη δική μου και της οικογενείας μου, ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα. Προκύπτουν από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον Λοβέρδο» ανέφερε.
Παράλληλα, είπε ότι ο ίδιος αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη.
Αίτημα για κατάθεση παρουσία δικηγόρου
Η κατάθεσή του ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, καθώς ο κ. Μανιαδάκης υπέβαλε αίτημα να καταθέσει παρουσία δικηγόρου.
Το αίτημά του προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόταξε τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Θανάσης Πλεύρης σχετικά με τον μάρτυρα. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι «είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις».
Ο Σπύρος Λάππας, του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την έκπληξή του σχετικά με το «απαράδεκτο», όπως το χαρακτήρισε, αίτημα, σημειώνοντας πως η «επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι».
Οι διάλογοι:
Σπύρος Λάππας: Εκπλήσσομαι. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι.
Θανάσης Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη;
Σπύρος Λάππας: Φυσικά.
Βασίλης Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης.
ΚΚΕ: Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρο και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής.