ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αδιέξοδη η πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας

Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την «έλλειψη στρατηγικής και την αδιέξοδη πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας», άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση, κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτήρισε «ανυπόστατη», την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, προέβλεψε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας πως «εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ακολούθως υποστήριξε ότι ενώ η δική του κυβέρνηση ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, τώρα «περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι' αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές». Ήταν δε κατηγορηματικός ότι «αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ότι αφορά το προσφυγικό».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος συνολικότερα στην στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική και την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό».

Τώρα ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του θέτει το θέμα της ασυνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη». Για την θέση του κ. Σαμαρά περί απεμπλοκής από την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων και έντασης στην ευρύτερη περιοχή, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα...Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας». Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε, ξεκαθάρισε, και πρόσθεσε:

«Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του. Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήτανε».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα για το αν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να εγγυηθεί αυτή την Συμφωνία με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλά ένα στέλεχος είναι πρώην πρωθυπουργός.

«Τι θα γίνει αν ο κ. Σαμαράς και ένα κομμάτι του κόμματός του και οι βουλευτές της επιρροής του που τον προτείνουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητήσουν την αποδέσμευση από την Συμφωνία... Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα επειδή θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στον Βορρά».

Η μεσαία τάξη δεν θα δει ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει «ψίχουλα», όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους.

«Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000; Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο και αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8:00 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουνε μια προπαγανδιστική πολιτική».

«Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνεις. Δεν θα τις δει όμως», είπε και θύμισε την επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο νέο ασφαλιστικό.

Η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει με απλή αναλογική

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών είπε: «Αυτή η τοποθέτηση έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί τέσσερις μήνες πριν να ανοίγει θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και έχει ενδιαφέρον αυτό, το γιατί θέλει να το κάνει είπε και εκτίμησε ότι το κάνουνε είναι γιατί ξέρουνε τις μεγάλες αντιφάσεις τις οποίες έχουνε. Έχουνε να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν χειριστεί μια επικοινωνιακή φούσκα, και η επικοινωνιακή φούσκα κάποιες στιγμή θα σκάσει... Κάποια στιγμή οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευστούν, οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν αυτή τη στιγμή με μία εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη».

Εμφανίστηκε, όμως, κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν διπλές κάλπες: «Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψει την επόμενη ημέρα προοδευτική κυβέρνηση. Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας - δεν είναι κακό αυτό. Οι πολίτες το προτιμούνε κατά την άποψή μου. Δεν προτιμούν την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων... Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω».

Προσφυγικό

Αναφέρθηκε στο προσφυγικό/μεταναστευτικό λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας».

Ακολούθως, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων. Ρώτησε ρητορικά: «Ποιος ήταν που φώναζε ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ; ο κ. Μητσοτάκης ήταν. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν είναι λύση η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, αυτοί δεν έλεγαν ότι θα σφραγίσουν τα σύνορα, ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων; Πού είναι όλη αυτή η ειρωνεία που είχαν τότε, πού είναι όλη αυτή η προεκλογική ρητορεία; Μετά τις εκλογές το προσφυγικό-μεταναστευτικό έγινε γεωπολιτικό πρόβλημα, πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία που έφερναν τους μετανάστες... Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν...».

Για το σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι «όταν βάζεις όσους έρχονται σε κέντρα φυλάκισης σε νησιά δίνεις διεθνώς το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο... Η Ελλάδα δεν ήταν συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων, ήταν συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Πλειοψηφικό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του

Σε ερώτηση για τα στελέχη πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και την «πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» και για την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε διαρκή μετασχηματισμό, δεν έχει στεγανά και γι’ αυτό συναντήθηκε με ευρεία στρώματα της κοινωνίας... Αυτοί που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 σε διάφορες φάσεις είναι στελέχη που ασκούσαν κριτική από αριστερά στις ηγεσίες τους, είναι όσοι έκαναν κριτική στην νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και όσοι άσκησαν κριτική για την ταύτιση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με την πιο ακραία κριτική στην Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνάντησή μας με αυτόν τον κόσμο θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το προφίλ μίας σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς. Η αριστερά δεν είναι σαν τους καλόγερους για να κρατά τα λάβαρα και τα εικονίσματα, αλλά πρέπει να είναι μέσα στην ζωή και να δίνει μάχες. Η κριτική και η αυτοκριτική δεν μας φοβίζει. Είναι πλειοψηφικό αίτημα να προχωρήσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει τις πόρτες του. Το 80% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό, στην ανασυγκρότηση και στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Το εγχείρημά μας είναι ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς για την Ευρώπη».

Από το νεοφιλελεύθερο manual οι χειρισμοί στην ΔΕΗ

Αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ λέγοντας: Το να λύσεις ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή (500 εκατομμύρια) είναι εύκολο...Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις της εκποίησης και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή καθώς και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στην ενέργεια. Η τακτική του αρμόδιου υπουργού είναι στο manual του νεοφιλελευθερισμού, πως απαξιώνεις μία επιχείρηση πριν την εκποιήσεις. Παράλληλα προωθούν και μία διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αναβιώνοντας παθογένειες του πελατειακού κράτους».

Για το θέμα του χρυσού στην Θράκη που αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες ανέφερε ότι «είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη να κάνει δώρο στους Καναδούς της Ελντοράντο και τη Θράκη. Παίρνουν το μετάλλευμα το βγάζουν στο εξωτερικό, χωρίς καμία αξία για την χώρα και επιδοτούνται κιόλας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης