Μητσοτάκης: «Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ»
Θέμα τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα
Η Αθήνα έχει επιστρατεύσει τις τελευταίες ημέρες όλα τα διπλωματικά «όπλα» που έχει στη διάθεσή της, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την τουρκική προκλητικότητα σε δείπνο εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου
Σκληρή απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του Χαμί Ασκόι έδωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, ξεκαθαρίζοντας πως η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα και υπογραμμίζοντας πως οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με «καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Γεννηματάς, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο.
Και συνέχισε:
«Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών. Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».
Νέο «τελεσίγραφο» Δένδια
Για το «μπαράζ» των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες μίλησε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα αλλά και τον Λίβυο πρέσβη.
Απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Άγκυρα επιδιώκει να γίνει δεκτή η αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Και αυτό επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, που πολλά είναι και πολύ μεγάλα νησιά» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και νέο τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, που έρχεται μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Παρασκευής.
«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί presona non grata και θα φύγει» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρόκειται για δύο μνημόνια με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.