ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυροβολούν» την Ελλάδα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα ότι έχει τρεις μήνες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να περιφρουρήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα εξωτερικά της σύνορα, απηύθυναν οι Βρυξέλλες μετά το σημερινό Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, τα στοιχεία που προέκυψαν από πρόσφατη έκθεση επιτροπής εμπειρογνομώνων που πραγματοποίησαν επίσκεψη αξιολόγησης στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο δείχνουν ότι "η Ελλάδα έχει σοβαρά παραμελήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων" και πως θα υπάρξει νέα αξιολόγηση το Μάιο. Επιπλέον, ο κ. Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν συνδέει τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με το ζήτημα του χρέους.

Επί της ουσίας το μήνυμα στην Αθήνα είναι: "Έχετε 3 μήνες να εφαρμόσετε τα δέοντα. Διαφορετικά αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο αναστολής της συμμετοχής σας στη Σένγκεν".

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα

Η έκθεση που βρέθηκε σήμερα στο τραπέζι του Κολλεγίου των Επιτρόπων συντάχθηκε επί τη βάσει των όσων διαπίστωσε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μετέβη το τριήμερο 10 με 13 Νοεμβρίου στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία αλλά και στη Χίο και τη Σάμο.

Η έκθεση, παρότι αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται υπό πίεση εντούτοις καταλήγει ότι η ταυτοποίηση και η καταγραφή των παράτυπων μεταναστών δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα δεν εισάγονται με συνέπεια στο σύστημα ελέγχου ούτε τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ελέγχονται συστηματικά για να διακριβωθεί αν είναι πλαστά ή όχι.

Τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων έχουν μορφή σχεδίου αξιολόγησης για τη χώρα μας, θα προωθηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν -που συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2013- η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη.

Βαρύ κλίμα για την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αρκετοί στην Ευρώπη δυσφορούν με την ελληνική στάση και καταλογίζουν στην κυβέρνηση κωλυσιεργία στο θέμα των hot spots προσδοκώντας ευνοϊκή μεταχείριση στο θέμα του χρέους .

Την καθυστέρηση, άλλωστε, παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αρμόδιος αν. υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, στην οποία, μεταξύ άλλων, είπε ότι η έκθεση που συζητά το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα είναι αρνητική για την Ελλάδα καθώς τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε. Υποστήριξε, πάντως, ότι τα hot spots θα είναι έτοιμα στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και ο αντιδήμαρχος Λέρου, όμως, μιλώντας στο Βήμα FM, μετέφεραν ακόμη δυσμενέστερη εικόνα για την πορεία υλοποίησης των hot spots αναφέροντας ότι μόνο ένα μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μπαράζ δημοσιευμάτων για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Παρότι αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου -με κύριο εκείνο της γαλλικής Μοντ που έκανε λόγο για σχέδιο εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν- ταυτίζουν το αντικείμενο του σημερινού Κολλεγίου με την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη, τόσο ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όσο και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό διαψεύδουν.

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Μπερτό η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της Σένγκεν για δύο χρόνια ενώ επιβεβαίωσε ότι ευρωπαϊκή αποστολή βρέθηκε προ ημερών στα Σκόπια αναζητώντας πως η ΠΓΔΜ θα μπορέσει να ενισχύσει την επιτήρηση της μεθορίου με την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, ο σλοβένος πρωθυπουργός έχει επί της ουσίας προτείνει να σταματά η ευρωπαϊκή μεθόριος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι σ’ εκείνα της χώρας μας με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, με επιστολή του στους ομολόγους του, ο Μίρο Τσεράρ προτρέπει να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα -κάτι με το οποίο συμφωνούν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιουνκέρ, όπως αποδεικνύεται από την απαντητική προς τον Τσεράρ επιστολή του την οποίαν απεκάλυψε χθες ο ιστότοπος Politico.

Επίσης, την εκτίμηση ότι σύντομα η Ελλάδα θα τεθεί de facto εκτός Σέγκεν επειδή δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την προσφυγική κρίση, έχει διατυπώσει και ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης, Tέο Φράνκεν, σε δηλώσεις του προς τη βελγική εφημερίδα De Standaard.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης