ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλοιός αγροτών και ΔΝΤ γύρω από την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός έχει να ανησυχεί τόσο για τη στάση των αγροτών όσο και για την επιμονή του ΔΝΤ EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη μία οι κινητοποιήσεις και από την άλλη ΔΝΤ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αισθάνεται την πίεση να μεγαλώνει.

Στο πεδίο του Ασφαλιστικού, στην κυβέρνηση σημειώνουν με ανησυχία τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών και επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που καλεί τους αγρότες σε διάλογο. «Με άλλες κυβερνήσεις δεν περνούσαν ούτε έξω από το Μαξίμου», σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης και εξηγούν ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις των αγροτών δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. «Η απόσυρση του ασφαλιστικού και ο διάλογος από μηδενική βάση θα βάλει φωτιά στις διαπραγματεύσεις».

Το γεγονός πάντως, ότι μετά τις αποφάσεις των αγροτών, η Ελλάδα κόβεται στα δύο, ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο ενώ ορισμένοι σημειώνουν ότι η στάση των αγροτών είναι πιθανόν να πυροδοτήσει έξαρση των αντιδράσεων και άλλων επαγγελματικών φορέων. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες οι αντιδράσεις εντείνονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυξάνονται

Επιμένει το ΔΝΤ

Εκτός όμως από το μέτωπο των αγροτών, η κυβέρνηση ανησυχεί και για τη σημερινή κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΔΝΤ σκληραίνει τη στάση του και απορρίπτει την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταθέτει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Στην Αθήνα σημειώνουν τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των τεσσάρων θεσμών όμως ανησυχούν ότι μπροστά σε ενδεχόμενο σύγκρουσης το Ταμείο θα καταφέρει να επιβάλει τις θέσεις του και στους υπόλοιπους.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα του CNN Greece, εξήγησε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν αποτελούν αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης».

Στην κυβέρνηση, πάντως, καίγονται να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση καθώς θεωρούν ότι αυτό θα επέτρεπε την έναρξη του διαλόγου για την απομείωση του χρέους όμως, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο

Η κόντρα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής είπε ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι μετακλητοί υπάλληλοι "οι οποίοι είναι προσωρινοί" ανέρχονταν στον αριθμό των 1197 την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640.
"Κύριε Μητσοτάκη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς, ο σημερινός υπουργός κ. Βερναρδάκης έχει 2, για ποιο ηθικό πλεονέκτημα που έχουμε απωλέσει μιλάτε;" ρώτησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απώτερος στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει πως "όλοι είναι ίδιοι", τονίζοντας, στην συνέχεια, "δεν είναι όλοι ίδιοι".

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προσπαθήσατε να μας ταυτίσετε με το ΔΝΤ και τους δανειστές. Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Θυμίζω την επιστολή του κ. Τσακαλώτου που αναφέρει ότι θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ζητούμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία.
Επιμείνατε τόσο πολύ στις εξαιρετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 750 εκατομμύρια κάτω από το 2014 τα φορολογικά έσοδα με πρόσθετα μέτρα. Μήπως να μιλήσουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που αυξήθηκαν κατά 65%;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης