ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Φοιτητής αποδοκίμασε το Νίκο Φίλη

INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, όταν μετέβη τη Δευτέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια.

Τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τη σύγκλητο της ΑΣΟΕΕ για την κατάσταση που επικρατούσε, ένας φοιτητής έλαβε το λόγο και τον αποδοκίμασε.

«Δεν έχει καμία δουλειά ο κ. Φίλης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να αποχωρήσουν αμέσως αυτοί που θέλουν να καπελώσουν τους αγώνες των φοιτητών. Να αποχωρήσουν τώρα από το άσυλο. Δεν έχουν καμία δουλειά να καπελώνουν τους αγώνες μας δεν εκπροσωπούν κανέναν δεν εκφράζουν κανέναν έστρωσαν το δρόμο για να μπαίνουν τα ΜΑΤ στο άσυλο. Το άσυλο είναι για τους αγώνες μας. Δεν έχει καμία σχέση προσπαθούν να το λερώσουν και ο κ.Φίλης και τα υπόλοιπα στελέχη ήρθαν εδώ να κάνουν πανηγύρι και απαιτούμε να αποχωρήσουν τώρα», είπε ο φοιτητής.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Φίλης, μιλώντας στους δημοσιογράφους είχε κάνει λόγο για «φαινόμενα αστυνομικής βίας στην ΑΣΟΕΕ».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη είχε ως εξής:

Μεταβήκαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάθαμε ότι εκτυλίσσονται φαινόμενα αστυνομικής βίας, μετά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να μεταβούν στην ΑΣΟΕΕ και να διαμαρτυρηθούν για το αψυχολόγητο κλείσιμο του πανεπιστημίου, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει -για την ώρα- εκτονωθεί.

Είναι προφανές ότι είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. Πρέπει να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν «αποκαθίσταται η τάξη» όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα «άντρα ανομίας». Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε.

Υπάρχει μια πολιτική αιτία πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προχωρά με τρόπο αλλοπρόσαλλο, αυταρχικό, στο δρόμο της καταστολής. Δεν θα αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς με τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως θα δημιουργηθούν κύματα μεγαλύτερης κοινωνικής έντασης και ανασφάλειας.

Πιστεύω, τον κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είδαμε τα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση στα εργασιακά, ανοίγει τώρα δεύτερο μέτωπο στην Παιδεία. Επιβάλλει με αυταρχισμό «μεταρρυθμίσεις» που είναι στην ουσία αντιμεταρρυθμίσεις. Θα δούμε και άλλα. Η απάντηση σε όλα αυτά χρειάζεται να είναι ενωτική, χωρίς κομματικές αντιδικίες. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας, υπάρχει νεολαία, εκπαίδευση και πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης