ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο προσφυγικό: Κεντροαριστερή φρασεολογία & «μασάζ» σε στελέχη

Η στρατηγική Μητσοτάκη στο προσφυγικό: Κεντροαριστερή φρασεολογία & «μασάζ» σε στελέχη
INTIME NEWS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σε μεγάλο «αγκάθι» εξελίσσεται το προσφυγικό για την κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που σημειώνονται και από «γαλάζιους» δημάρχους -όχι μόνο- να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει οι «γκρίνιες» στελεχών για τους πρόσφυγες ενώ αρκετοί δεν βλέπουν με θετικό μάτι τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν θεωρούν δικό τους- που εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική, ξένη σε πολλούς νεοδημοκράτες, χρησιμοποιώντας αρκετό ρεαλισμό και πραγματικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται όχι μόνο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, αλλά και τα όσα δηλώνουν αντίθετα από το γενικό πνεύμα της κυβέρνησης υπουργοί που διατυπώνουν μια πιο συντηρητική ρητορική στο λόγο τους.

Μια ρητορική που καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τη ρητορική που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χτεσινή ομιλία για το νόμο περί ασύλου στη Βουλή.

Η «αριστερόστροφη» ομιλία του κ. Μητσοτάκη ξάφνιασε αρκετούς εντός του κοινοβουλίου και όχι μόνο. Αιφνιδίασε μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα, που χαριτολογώντας σημείωσε ότι ο «λογογράφος του Μαξίμου που γράφει τις ομιλίες του πρωθυπουργού προέρχεται μάλλον από τον κεντροαριστερό χώρο».

2741940


Πηγή: INTIME NEWS

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος ότι η ομιλία Μητσοτάκη είναι ρεαλιστική και απευθύνεται σε μετριοπαθείς, επιχείρησε να την αποδομήσει λέγοντας ότι «κάνει εμπόριο ανθρώπινης ευαισθησίας και εμπόριο πατριωτισμού».

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε πάντως προσπάθεια να συγκρατήσει τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος με την πολιτική των κλειστών συνόρων, σηκώνουμε τις συνέπειες τριών ηπείρων, η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά και για αυτό θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν αλλά με κανόνες, δομημένα και συντεταγμένα. Μόνον έτσι θα μπορούν να ενσωματωθούν γόνιμα στον εθνικό κορμό. Δεν σας κρύβω πως όσο θαυμάζω τον Αντετοκούμπο, έτσι καμάρωσα την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική, αυτό το κορίτσι που με υπερηφάνεια κρατούσε γαλανόλευκη, η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή θα υπάρχει μόνον στα λόγια και τα συνθήματα».

Σύσκεψη πριν την ομιλία

Σε σύσκεψη που έγινε πριν από την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εξέτασαν με μεγάλη προσοχή το πώς θα διαχειριστούν την υπόθεση του μεταναστευτικού για να μην ξεσηκωθούν αντιδράσεις με τη συμμετοχή και του νέου επικεφαλής σε στρατιωτικό επίπεδο του υφυπουργού άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.
Συζητήθηκε δε, ο προβληματισμός για το εάν θα έπρεπε ή όχι να επιβραδυνθούν για λίγο οι μετεγκαταστάσεις μεταναστών για να κοπάσουν οι αντιδράσεις και να υπάρξει σωστός καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών στις πόλεις και τα χωριά της ενδοχώρας.

2731238


Πηγή: INTIME NEWS

Παράλληλα, αποφασίστηκε το βάρος να σηκώσουν και οι βουλευτές μαζί με τους υπουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν να κάνουν πολιτικό «μασάζ» σε όσους αντιδρούν.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα είναι μόνη στο δύσκολο δρόμο που διανύει, χωρίς τις «πλάτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί αρκετές χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα, μάλιστα, που η Τουρκία συνεχώς απειλεί να στείλει νέους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες τους, λέγοντας:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό πως αναδεικνύουμε το Μεταναστευτικό ως νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρο, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι θετικά, συνεπώς, τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Τις ελληνικές θέσεις τις είχα συζητήσει, προ μηνός, σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ζεερχόφεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ακριβώς το θέμα του ασύλου και την κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είχα επισημάνει και προσωπικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου, και θέτοντας όλες τις χώρες προ των ευθυνών τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να καθησυχάσει όσους αντιδρούν, υπερτόνισε ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που τους φιλοξενούν.

«Όσοι διεκδικούν άσυλο αλλά προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Αυστηροί κανόνες αλλά και ευαισθησία, στο εξής κάθε αίτηση θα εξετάζεται σε 6 μήνες αντί 9 και απόφαση εντός 10 ημερών αντί 20, και αν δεν συνεργάζεται, τότε το αίτημα θα κρίνεται αβάσιμο και θα είναι προς αποχώρηση. Θα διακόπτεται η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλλε αίτηση προστασίας, αν απέκρυψε πόρους ή αν παραβίασε κανόνες λειτουργίας δομών που διαμένει...».