ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και στη μέση η Ελλάδα: Τα αδιέξοδα και οι παρασκηνιακές πιέσεις

Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και στη μέση η Ελλάδα: Τα αδιέξοδα και οι παρασκηνιακές πιέσεις
AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Η παλιά, πλην τόσο γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Έξω πάμε καλά» φαίνεται ότι δεν ισχύει για το κόμμα που ίδρυσε αφού η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να πιέζεται από τους γείτονές μας, τόσο τον Βορρά όσο και τους εξ ανατολής. 

Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πιέζουν αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση η οποία δείχνει να βρίσκεται στο μέσον μιας σύνθετης εθνικής πολιτικής που στόχο έχει να διατηρήσει υψηλούς τόνους και ένταση - ιδίως από την Τουρκία, σε σχέση με το προσφυγικό.

Αυτή την ώρα, όλα τα μέτωπα βρίσκονται ανοικτά με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να επιχειρεί διέξοδο με την βοήθεια των ισχυρών φίλων της Ελλάδας, τόσο από την Αμερική όσο και από την Ευρώπη. Το αδιέξοδο που σημειώθηκε στην ενταξιακή πορεία των χωρών αυτών μετά το βέτο του Γάλλου προέδρου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις στο παρασκήνιο και σε διπλωματικό επίπεδο και παράλληλα να γίνει πιο έντονη η ρητορική της Τουρκίας. Για αυτό και ο πρωθυπουργός μίλησε με αυστηρό τόνο ενάντια στη πολιτική του Ερντογάν ενώ ανάλογη, σε επίπεδο συμβολισμού, ήταν και η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Παράλληλα, η δήλωση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ πως «παγώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών - δήλωση για την οποία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, κάνοντας στροφή 180 μοιρών - έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολλών που καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πράξει τα δέοντα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία αφού, όπως λέει, είναι επιζήμια: Αφού θεωρεί ότι δεν είναι η συμφωνία για το συμφέρον της χώρας, ποιος ο λόγος να την κρατά ζωντανή», διερωτώνται πολλοί που βλέπουν ότι δεν αποκλείεται να ηττηθεί στις εκλογές που έχει προκηρύξει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ωστόσο, αν μαζί με τον κ. Ζάεφ, καταρρεύσει και η υφιστάμενη Συμφωνία των Πρεσπών, θα κληθεί τότε ο κ. Μητσοτάκης να διαχειριστεί από μηδενική βάση μια νέα συμφωνία και να βρεθεί στην ίδια θέση που βρισκόταν πριν μερικούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός - με όλη την αντιπολίτευση εναντίον του τότε.

Το Μέγαρο Μαξίμου ορθώς σκεπτόμενο δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση γιατί πιθανόν να πρέπει στη συνέχεια να διαχειριστεί μια ακόμη πιο δύσκολη συμφωνία. Από την άλλη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τα Σκόπια να μην έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Γι'αυτό και η ελληνική διπλωματία πιστεύει ότι η τακτική του κ. Ζάεφ στρέφεται περισσότερο προς την Ε.Ε παρά προς την χώρα μας. Είναι ενδεικτική η αναφορά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια:

«Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία, αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει τους Αμερικανούς και γι'αυτό το λόγο ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάϊατ επισκέπτεται τα Σκόπια σε μια κρίσιμη καμπή. Ο σκοπός του ταξιδιού του στην περιοχή είναι προφανής αφού οι ΗΠΑ αποτελούν κυρίαρχο σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις της χώρας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει τις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που ενιαία πλέον αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, με τις πλάτες των Ρώσων, αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου για να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ - συνάντηση που τίθεται εν αμφιβόλω μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Για αυτό το λόγο Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Κυπριανού από το ΑΚΕΛ συναντήθηκαν διαδοχικά για να χαράξουν ενιαία στάση στη «σκακιέρα» πάνω στην οποία ο Ερντογάν κινεί τα πιόνια.