ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Η πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής

Ψήφος αποδήμων: Η πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στάση αναμονής τηρούν τα κόμματα στην ψήφο των αποδήμων ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος με αντικείμενο το επίμαχο άρθρο 54, κατατέθηκε η πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής με τις συναινετικές αποφάσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή από τα κόμματα η πρόταση για την επιστολή ψήφο. «Το νομοσχέδιο δεν είναι ριζική λύση, θα ήθελα μια πιο ριζική, για παράδειγμα να υπήρχε η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου», ανέφερε σε παρέμβαση του, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο πως ο ίδιος δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του με την υποχώρηση αυτή. Υπογράμμισε ωστόσο, πως υπό τις παρούσες συνθήκες το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες του εξωτερικού, συνιστά τη βέλτιστη λύση.

Σύμφωνα με την πρόταση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας γίνεται παραπομπή στο άρθρο 51 προκειμένου να τίθενται οι προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• η κατοχή ΑΦΜ
• ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Το κείμενο προβλέπει ότι οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται με νόμο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, με νόμο της παραγράφου 3 του άρθρου 54 μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Επίσης, με το νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου 54 μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

«Ο πυρήνας του θέματος είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, παρόλο που ζουν εκτός χώρας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια μη λύση ή ανάμεσα σε μια κολοβή λύση», είπε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης και επεσήμανε ότι το κόμμα του, παρά τις κρίσιμες διαφωνίες που έχει θα διευκολύνει μια λύση που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. «Αξίζει να γίνουν συμβιβασμοί», είπε.

Τόσο πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηγκαν να διαμορφώσουν την τελική τους στάση όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο. «Επιδιώκουμε μεν τη συμφωνία, αλλά θα τοποθετηθούμε όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να αποδείξει τη διάθεση συναίνεσης με την αποδοχή τροποποιήσεων. Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται οι ψήφοι στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να χαρακτηρίζει την πρόταση βάναυση παραβίαση του Συντάγματος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας εξέφρασε την ικανοποίησή του που συζητήθηκαν στη Διακομματική και οι προτάσεις του ΚΚΕ και σημείωσε πως ο Περισσός θα τοποθετηθεί όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο.