ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσφυγικό στο επίκεντρο: Ενισχύεται το επιχειρησιακό σκέλος

Το προσφυγικό στο επίκεντρο: Ενισχύεται το επιχειρησιακό σκέλος
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σε ενίσχυση του επιχειρησιακού σκέλους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προχωρά η κυβέρνηση, καθώς αναγνωρίζει πλέον ότι το θέμα αυτό χαλάει τη συνολική εικόνα της. Και, παρότι στον οικονομικό τομέα φαίνεται να κερδίζει καθημερινά έδαφος, το προσφυγικό μοιάζει η «Αχίλλειος πτέρνα» της.

Η τοποθέτηση του υφυπουργού άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή (που στο παρελθόν είχε αναλάβει να εποπτεύσει το πέρασμα των προσφύγων στον Έβρο) ως υπεύθυνου για τον επιχειρησιακό συντονισμό, έγινε με στόχο να ενδυναμωθεί το στρατιωτικό σκέλος στην παρούσα φάση, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει τεθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει ο υφυπουργός Άμυνας με αποτέλεσμα πολλά από τα προβλήματα να μην έχουν λυθεί προς το παρόν.

Στον γενικό επιτελικό σχεδιασμό ανήκει και ο γενικός γραμματέας Μάνος Λογοθέτης που έχει αναλάβει την επικοινωνιακή στρατηγική ενώ από τα δύο κεντρικά υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται πως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά στην επιτάχυνση των ελέγχων έτσι ώστε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών με άλλα 1.500 άτομα να μεταφέρονται προς την ενδοχώρα τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που θα στεγάσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν βρεθεί, σχεδόν σε κάθε νομό, με εξαίρεση (για ευνόητους λόγους) ορισμένους νομούς στα Βόρεια σύνορα της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης, παράλληλα με τα μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, είναι να φανεί η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες από τη Μόρια ή την Σάμο δεν είναι ενδεικτική του προσφυγικού.

«Πρόσφυγες είναι και άνθρωποι που ζουν σε κανονικές συνθήκες» αναφέρει στέλεχος που γνωρίζει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις σε ό,τι αφορά την μεταστέγασή τους σε άλλες περιοχές εκτός των νησιών.

Ωστόσο, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα η χώρα το έχει μπροστά της και για αυτό πρέπει να κάνει τα πάντα, διότι αν διαχειριστεί σωστά το προσφυγικό θα έχει λύσει ένα από τα βασικά της θέματα. Διαφορετικά πάντα η «πληγή» του μεταναστευτικού θα αφήνει ανοικτά τα τραύματα και καμία οικονομική πολιτική, όσο καλά και αν πηγαίνει, δεν θα μπορεί να τα επουλώσει.

Φάνηκε, άλλωστε, και από την τελευταία δημοσκόπηση όπου η κυβέρνηση στο μόνο που δεν δείχνει να κερδίζει είναι το μεταναστευτικό: Το 30% απάντησε θετικά στα φορολογικά, 10% εκτίμησε ότι πέτυχε στον τομέα της ασφάλειας, 8% στις επενδύσεις και μόλις 1% στο μεταναστευτικό. Η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι χτύπησε καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα σε επίπεδο διεθνών επαφών και Eυρωπαίων ομολόγων του.

Κατά την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα σε αυστηρό τόνο σημειώνοντας τα εξής:

«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε :

«Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας».

Στο πλαίσιο αυτό και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στο Μέγαρο Μαξίμου επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους βασισμένη σε τέσσερις φιλόδοξους στόχους: Φύλαξη των συνόρων, δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων /μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες όπου τοποθετούνται, ασφαλή προαναχωρισιακά κέντρα, γρηγορότερες διαδικασίες στις αιτήσεις ασύλου αλλά και επιστροφές μεταναστών στις χώρες από όπου προήλθαν στην Ελλάδα.

Αν και οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις εφαρμοστούν σε κοινό συντονισμό και φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι, μέχρι την Άνοιξη του 2020, το όλο ζήτημα ενδεχομένως να έχει διευθετηθεί.

Διαφορετικά, αν δεν υπάρξει γενναιότερη συνδρομή και της Frontex εκτός των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τότε το προσφυγικό θα λάβει μεγαλύτερη έκταση και θα καθορίσει ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.