ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός στο προσφυγικό

INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Την εκτίμηση πως το προσφυγικό - μεταναστευτικό συνιστά μια «πρόκληση, βάσει της οποίας δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μας», εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο (EU - Arab World Summit).

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει δεχτεί ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Η κατάσταση στα ακριτικά νησιά μας είναι ασφυκτική και στις περιοχές της ενδοχώρας που υπάρχουν δομές έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα προβλήματα».

Και πρόσθεσε: «Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε τους κυνηγημένους, αλλά μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη στους ώμους της προβλήματα τριών ηπείρων. Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία και ειδικότερα τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το Σάββατο είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο.

«Το Λιμενικό έχει σώσει πολλές ζωές προσφύγων και μεταναστών. Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την Οικονομία

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στις εργασίες της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου να επενδύσουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας «τις ευκαιρίες που ανοίγονται», όπως είπε, «εξαιτίας των νέων πολιτικών».

«Η Ελλάδα αλλάζει, με όχημα την οικονομία. Επανατοποθετείται στον διεθνή οικονομικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ξένους επιχειρηματίες: «Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας. Θα βρείτε για πρώτη φορά μια αντιμετώπιση που αρμόζει στο ενδιαφέρον σας»

«Διακύβευμα ευθύνης» για τις επόμενες γενιές η κλιματική αλλαγή

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «διακύβευμα ευθύνης για τις επόμενες γενιές».

«Στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης