ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Να μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού

INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Για εμάς τους Έλληνες το Ολοκαύτωμα είναι μία μεγάλη πληγή στο “σώμα” της Ανθρωπότητας, από την οποία ρέει και θα ρέει πάντοτε το αθώο αίμα εκείνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα μιας αδιανόητης βαρβαρότητας». Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε την Κυριακή τις νέες εγκαταστάσεις του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Η εδώ παρουσία μας πρέπει να εκληφθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής στην Μνήμη των Συμπατριωτών μας Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πρέπει όμως να εκληφθεί και ως ελάχιστος φόρος τιμής, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, σε όλα τα τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ’ ανεγερθεί στην Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα εξαιτίας ιδεολογιών όπως ο φασισμός και ο ναζισμός, επισημαίνοντας πως «αυτός ο λήθαργος της λησμονιάς που άφησε να “φυτρώσουν” εκείνοι οι εφιάλτες».

Επισήμανε, στο πλαίσιο αυτό, το «διπλό χρέος που έχουν οι Έλληνες», λέγοντας: «Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της Ζωής, της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος».

Κάλεσε δε τους Έλληνες να μην εφησυχάζουν, «διότι ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας, την επανειλημμένως πολύπαθη στο παρελθόν Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ιδίως τις ακόλουθες δύο διαπιστώσεις και να δράσουμε αναλόγως .Οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, "ιστορικού αναθεωρητισμού" ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους "αφήγημα", με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους. Αναφέρομαι, κατ’ εξοχήν, στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και, επέκεινα, στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη. Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν «νερό στο αυλάκι» των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών».

Είμαστε στο σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή

Νωρίτερα, την Κυριακή, ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

«Είμαστε στο σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική ανισορροπία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έθεσε προ των ευθυνών που τους αναλογούν τους ηγέτες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

«Είναι να απορεί κανείς γιατί στη σημερινή εποχή, που δεν χρειαζόμαστε καμιά άλλη απόδειξη από την καθημερινότητα για να καταλάβουμε τι σημαίνει οικολογική ανισορροπία, τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, να υπάρχουν προβληματισμοί και από πολύ ισχυρούς παράγοντες σε επίπεδο ανθρωπότητας και παγκόσμιας πολιτικής οι οποίοι αμφισβητούν αυτή την ανάγκη λήψης μέτρων. Ο πλανήτης έχει ως βάση της δικής του ύπαρξης και ισορροπίας τα ορυκτά και ο άνθρωπος και μέσα από τα ορυκτά δημιούργησε και δημιουργεί, παράγει, ικανοποιεί τις ανάγκες του για την επιβίωση του, κυρίως, όμως διαμορφώνει τη δημιουργία του και φτάνει στο ύψιστο στοιχείο πολιτισμού, δηλαδή μέσα από τα ορυκτά να παράγει τέχνη», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση και ενημερώθηκε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού και αποτελεί μια συνέργεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Πρότυπο μουσειακό, ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο» για τη Βόρεια Ελλάδα χαρακτήρισε το Μουσείο ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος του μουσείου Σπύρος Παυλίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος εξήρε και τη στήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης