ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το τέλος της περιόδου χάριτος της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση κήρυξε η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ μόνον από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής αλλά και σε σειρά άρθρων που ζήτησε το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, 165 βουλευτές είπαν «ναι» επί της αρχής, έναντι 122 που καταψήφισαν. Από την ψηφοφορία έλειπαν 3 βουλευτές της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Διονύσης Χατζηδάκης και Ανδρέας. Κατσανιώτης) οι οποίοι ήταν δικαιολογημένα απόντες και έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, δηλώνοντας πως εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι». Ωστόσο, επειδή δεν ήταν σε αποστολή της Βουλής η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έλειπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τους πολιτικούς αρχηγούς που πήραν το λόγο να εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου όσο και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Απείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσήλθε μόνον για να ψηφίσει.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι με την απουσία του επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Ποιος; Ο Πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα», σχολίαζαν και πρόσθεταν:

«Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νοιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ’ εντολή του ΣΕΒ. Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του μίλησε για αναπτυξιακό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «φίλους, πελάτες και χορηγούς» της κυβέρνησης, με τα ρουσφέτια να μετατρέπονται σε άρθρα και τροπολογίες. «Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο, είναι το "ωραίο μου πλυντήριο", σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών», είπε ο τέως πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «τζόκερ της πολιτικής ζωής» τον Άδωνι Γεωργιάδη, που περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση της Novartis, ότι κρίνει τα γεγονότα όπως τον συμφέρουν.

Τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήρθε στη Βουλή γιατί το πιθανότερο είναι να ντρέπεται για το show Γεωργιάδη. Ιδιαίτερα αιχμηροί απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ενισχύετε τους λίγους σε βάρος των πολλών και των αδύναμων», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ζήσαμε με τις αυταπάτες, να μην ζήσουμε και με τις ψευδαισθήσεις».

«Η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Έχετε φορέσει χειροπέδες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ εφ’ όλης της ύλης κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Διακωμωδούμε την δουλειά μας. Είναι απίστευτο. Εδώ έχει 21 συνολικά τροπολογίες εκ των οποίων οι 13 είναι εκπρόθεσμες. Έτσι κυβερνάτε; Έτσι νομοθετείτε; Θα κάνουμε δουλειά στο πόδι; Το κάνετε γιατί εξυπηρετείτε κόσμο. Κάνετε ρουσφέτια. Με αυτό τον τρόπο όμως παραβιάζουμε τον όρο της δημοκρατίας, ότι ο βουλευτής πρέπει να είναι μελετημένος όταν έρχεται εδώ. Τροπολογίες επί τροπολογιών», τόνισε για τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο.