ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση κι επιφυλακτικότητα για την ψήφο των αποδήμων
Μετά την χτεσινή ανακοίνωση του Τάκη Θεοδωρικάκου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε επισήμως τη γραμμή της αναμονής «μέχρι να δούμε το κείμενο της ρύθμισης».
Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καθώς και ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίηση για το σημείο που φαίνεται ότι «έκατσε η μπίλια» της διακομματικής συναίνεση.
Οι ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τους άξονες της ρύθμισης στην οποία συμφωνούν καταρχήν τα κόμματα. Οι άξονες αυτοί είναι:
- Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.
- Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα.
- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.
- Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.
Η δήλωση Κατρούγκαλου
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ότι: «Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.» Εντούτοις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τις δύο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να ενταχθεί η ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και να μην αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα.
Η επιστολική ψήφος
Στην τελική συμφωνία δεν πέρασε η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι δύο βασικοί στόχοι της Κουμουνδούρου έχουν επιτευχθεί.
- Πρώτον, δεν υιοθετήθηκε η επιστολική ψήφος που θα διεύρυνε πολύ το εκλογικό σώμα.
- Δεύτερον, μπήκε ο «κόφτης» της τριακονταπενταετίας και των δύο χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διευκολύνεται να ψηφίσει μόνο η πρώτη γενιά Ελλήνων μεταναστών, ιδιαίτερα οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.
Πρέπει να περιμένουμε βέβαια τις τελικές διατυπώσεις. Είπαμε: Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα.