ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Εν μέσω αντιπαραθέσεων πιάνει… δουλειά η Προανακριτική Επιτροπή

ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση της Novartis, πιάνει «δουλειά» η Προανακριτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση. 

Μετά την εκλογή προεδρείου και παραλαβή της δικογραφίας που αγγίζει τις 3.500 σελίδες, οι 24 βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, καλούνται αύριο, Τρίτη να πάρουν θέση επί της δικογραφίας και να αποφασίσουν για τον κατάλογο των μαρτύρων.

Το ντοκιμαντέρ της ιταλόφωνης κρατικής τηλεόρασης της Ελβετίας (RSI) έχει ανάψει φωτιές και η ένταση αναμένεται να μεταφερθεί αύριο και πίσω από τις κλειστές πόρτες της Προανακριτικής Επιτροπής με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για κατάρριψη του κυβερνητικού αφηγήματος της σκευωρίας. Τα βέλη τους στρέφονται και κατά του Άδωνι Γεωργιάδη που σε δηλώσεις του, στο ντοκιμαντέρ, λέει «εταιρείες όπως η Novartis δίνουν χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς, αλλά σώζουν ζωές».

Η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν οργισμένη. Έκανε λόγο για απομόνωση μιας φράσης για τη δημιουργία εντυπώσεων και ως απάντηση έδωσε στη δημοσιότητα την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κατάλογος των μαρτύρων αναμένεται να είναι μακρύς, ενώ ερωτηματικό παραμένει η παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση.

Στη «λίστα» των μαρτύρων, αναμένεται να βρεθούν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα την προηγούμενη περίοδο. Ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο οι υποθέσεις που αφορούν τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ σε ότι αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, η Βουλή ήρε την ασυλία του προκειμένου να δώσει «εξηγήσεις» για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Θεωρείται βέβαιο, ότι στην Επιτροπή θα κληθούν η πρώην εισαγγελάς Διαφθοράς Ελένη Ράικου, που κατήγγειλε ότι δεχόταν πιέσεις από τον περιβόητο «Ρασπούτιν» να ασκήσει διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα, ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, που επίσης έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πολιτικούς.

Μεταξύ των μαρτύρων είναι πολύ πιθανό να βρεθούν: Η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για την οποία ο Ιωάννης Αγγελής έχει αναφέρει ότι ήταν σε γνώση της οι παρεμβάσεις που επιχειρούσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης που έχει κατονομαστεί ως ο «Ρασπούτιν» Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η τέως Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, που επίσης έχει κατονομαστεί ότι γνώριζε τον τρόπο που λειτουργούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Και η Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, που έχει αναφερθεί σε πιέσεις και απειλές από τον τέως πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία εκείνη είχε θέσει στο αρχείο.

Βέβαιη, θα πρέπει να θεωρείται η κλήση σε κατάθεση και των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης κ.κ. Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπέπεσε στα ακόλουθα αδικήματα:

- ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

- πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος

- ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

- ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Για τη ΝΔ το «κατηγορητήριο» παραμένει ανοιχτό εάν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής προκύψουν επιπλέον στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης