ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Συρίγος στο CNN Greece: Κίνδυνος η Συμφωνία των Πρεσπών να καταστεί «κενό γράμμα»

ΑΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Την έντονη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις εξελίξεις που δρομολογεί το βέτο της Γαλλίας και του προέδρου της, Εμανουέλ Μακρόν, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε στο CNN Greece o αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» ως προς την τήρηση – από πλευράς των Σκοπιανών – της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κακή διαπραγμάτευση».

«Προκύπτουν προβλήματα για τη δική μας πλευρά, η οποία δεν διαπραγματεύτηκε, παρότι υπήρχαν όλες αυτές οι ενδείξεις. [Η προηγούμενη κυβέρνηση] υπερτόνισε το θέμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν διατάξεις και συγκεκριμένα το άρθρο 1.10.β της Συμφωνίας των Πρεσπών, που λέει ότι στο εσωτερικό τους πεδίο θα αλλάξουν τα Σκόπια το όνομά τους σε "Βόρεια Μακεδονία", με το άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. και η διαδικασία θα τερματιστεί εντός πέντε ετών. Δηλαδή, πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ανοίγει κάθε κεφάλαιο και εντός πέντε ετών να ολοκληρώνεται η διαδικασία από πλευράς των Σκοπίων. Ωστόσο, βλέπουμε ξαφνικά ότι τίποτε από αυτά δεν γίνεται», υπογράμμισε ο γνωστός διεθνολόγος.

Και πρόσθεσε: «Άρα, βλέπουμε ότι τα Σκόπια βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, διότι μπορούν να πουν, κάλλιστα, ότι “δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα στο εσωτερικό πεδίο, σύμφωνα με το άρθρο 1.10.β της Συμφωνίας”. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπήρξε μια κακή διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς εάν μια τέτοια εξέλιξη, συνεπάγεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται, όπως αναφέρει και ο σχετικός όρος στη νομική ορολογία, «κενό γράμμα», απάντησε κατηγορηματικά: «Σε μεγάλο βαθμό, ναι».

Ωστόσο, ο κ. Συρίγος έσπευσε να επισημάνει τα εξής: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μακροσκελές κείμενο που έχει διάφορα θέματα. Τρία είναι τα βασικά της:

  • Σημείο 1ο: Πώς λέγεται η γειτονική χώρα; Λέγεται «Βόρεια Μακεδονία».
  • Σημείο 2ο: Οι κάτοικοί της λέγονται «Μακεδόνες»,
  • Σημείο 3ο: Η γλώσσα της λέγεται «μακεδονική».

Αυτό, είτε εμείς είτε οι Σκοπιανοί δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτό έχει τελειώσει, θα μείνει ως έχει. Και να ακυρωθεί η Συμφωνία [των Πρεσπών] παραμένει ως έχει».

Κρίσιμο το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών στα Σκόπια

Όπως εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος, «η διαμορφούμενη κατάσταση μετά το γαλλικό βέτο, αν και δεν συνιστά κεραυνό εν αιθρία, είναι δυσοίωνη για την ελληνική πλευρά».

Αιτιολογώντας δε τη δήλωσή του αυτή, είπε ότι «η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων βρίσκεται στην πλευρά της γείτονος, εν όψει, μάλιστα, και των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε η κυβέρνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ».

Πολλά τα ανοικτά ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Άγγελος Συρίγος εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της γείτονος, εκτιμώντας πως υπάρχουν «πολλά ανοικτά ζητήματα» που προκύπτουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Υπάρχει το θέμα με τις εμπορικές ονομασίες, το ζήτημα με τη χρήση άλλου ονόματος για τη χώρα κι άλλου ονόματος για τους κατοίκους, αντί να λέγονται “Βορειομακεδόνες”, αποκαλούνται “Μακεδόνες” και τη γλώσσα τους τη λένε “μακεδονική”. Όπως καταλαβαίνετε, πολλά είναι αυτά που ανησυχούν την κυβέρνηση. Υπάρχει, όμως, μια διεθνής συμφωνία που σε δεσμεύει. Εκτός αν γυρίσεις να πεις ότι “εγώ είμαι ο διεθνής παρίας και δεν δεσμεύομαι”, να γίνεις, δηλαδή, Τουρκία και να βαφτίζεις το κρέας ψάρι και να λες ότι κάνεις μια ειρηνευτική επιχείρηση, παραβιάζοντας το έδαφος μιας γειτονικής χώρας», σημείωσε με νόημα ο γνωστός διεθνολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης