ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Αισιοδοξία Μαξίμου για διακομματική συναίνεση - Για «θράσος» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΙΝΤΙΜΕ

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να καταφέρει να συγκεντρώσει τον «μαγικό αριθμό» των 214 βουλευτών κατά την ψηφοφορία. 

Οι εντατικές κυβερνητικές κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις προσωπικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως όλα δείχνουν, έχει εξασφαλίσει δύο «ναι» -αυτά του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ- ενώ «ναι» με… αστερίσκο λέει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Λύση.

Προς το «ναι» φαίνεται πως κλίνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως οι προθέσεις του.

Σε περίπτωση υπέρ του νομοσχεδίου ταχθούν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, τότε αυτό θα εγκριθεί με 214 ψήφους.

Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο με πάνω από 200 ψήφους, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υπερτονίσει ότι πέτυχε τη συναίνεση σε ένα σημαντικό θέμα χάρη στην καλή θέληση που επέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν προ ημερών, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε χωρίς εντυπωσιασμούς και μικροκομματικά οφέλη.

Πρόταση τεσσάρων σημείων

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα τέσσερα αυτά σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ αλλά και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα μικρό «δώρο» στο ΚΚΕ, καθώς γίνεται αποδεκτή η πρότασή τους.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15 ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία.

Με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από τέτοιους χώρους.

Στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ' αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ' όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μένει να αποσαφηνιστεί η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τη ΝΔ εμφανίζεται «πολιτικά απομονωμένος» από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του χτες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία επειδή πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των απόδημων Ελλήνων.

«Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος» τονίζει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, σε σημερινή του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «περίσσιο θράσος και λαϊκισμό» στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Σχολιάζοντας δε, την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αναφέρει πως η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα».

Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους». Και καταλήγει: «Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

«Καλοδεχούμενη η πιρουέτα»

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να ψεύδεται και πως κάνει «τη συνήθη στροφή 181 μοιρών».

Το «γαλάζιο» κόμμα υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είδε πως η άρνησή του να δεχτεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την οδηγεί σε πολιτική απομόνωση και έκανε τη «συνήθη στροφή 180 μοιρών» και πλέον δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

«Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019» τονίζει επίσης η ανακοίνωση, και καταλήγει:

«Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης