ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το plan B του Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Το plan B του Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό
Pixabay

Είναι αλήθεια ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να «μαζέψει» το πρόβλημα από τα νησιά και να το διασπείρει και στην ενδοχώρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση. Είναι απλά διαχείριση και μάλιστα με πολλές δυσκολίες αφού οι αντιδράσεις των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας θα είναι μεγαλύτερες και εντονότερες από αυτές που είδαμε και ζήσαμε στα νησιά. Ακόμα και το λεγόμενο «μασάζ» που θα επιχειρηθεί από τα κυβερνητικά στελέχη στις τοπικές κοινωνίες φαίνεται να είναι θνησιγενές και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κοινοποιήσει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Παρόλα αυτά η ευρωπαϊκή κοινότητα τηρεί μια στάση «Πόντιου Πιλάτου» που αγγίζει, ίσως και να ξεπερνάει τα όρια της αδιαφορίας…

Ούτε λόγος για την μοιρασιά στο βάρος του μεταναστευτικού, από κανέναν ηγέτη, από καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου η Ε.Ε. να έρθει προ των ευθυνών της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ξεδίπλωσε τις προθέσεις του. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και αφού πρώτα είχε συναντήσεις με στελέχη του ΕΛΚ και θεσμικούς Ευρωπαίους παράγοντες, σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Προσέθετε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει plan B, για την περίπτωση που η νομενκλατούρα της Ένωσης συνεχίζει να μην βλέπει την διόγκωση του προβλήματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και έχει αρχίσει να διακινείται το σενάριο της πρότασης (από την ελληνική πλευρά) για την διάνοιξη ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη «αποσυμπίεση» στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το όλον ζήτημα από «πρόβλημα» σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι υπαρκτό. Η Ευρώπη δεν θα μπορεί και δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να στρουθοκαμηλίζει για πολύ καιρό.

Κυρώσεις στην Τουρκία ζητά ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του ιστότοπο «Politico», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, και μεταναστευτικό είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, αφού συνδέονται με την γειτονιά της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή την μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας. Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις».

«Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε, μάλιστα, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία» και πρόσθεσε: ««Πιστεύω πως γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η ΕΕ «χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση».

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία.

«Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».