«Βόμβα» το προσφυγικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό ζήτημα πρόκειται να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς είναι αυξημένη η πιθανότητα έλευσης επιπλέον προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Για το λόγο αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνουν ήδη θέσεις. Θεωρούν πως η κυβέρνηση -αργά ή γρήγορα- θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα και θα ζητήσει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για μια στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ενιαία βάση, κάτι που θα θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το μείζον αυτό θέμα, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε χειροβομβίδα έτοιμη να απασφαλιστεί.
Ωστόσο, και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αν δεν αντιμετωπίσουν εγκαίρως και επί της ουσίας την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη χώρα, όπως παραδέχονται πλέον όλοι ότι μπορεί να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, τότε θα αναγκαστεί να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν... νερό στο κρασί τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού την έκτακτη κατάσταση.
Πίεση Μητσοτάκη για να αποφύγει τα χειρότερα
Μια νέα προσφυγική κρίση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και όλοι αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και να οδηγήσει σε ακραία γεγονότα, όπως για παράδειγμα εκλογές. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που σιγοψιθυρίζουν κάτι τέτοιο, φοβούμενοι πως αν η προσφυγική κρίση εκτροχιαστεί τότε είναι πιθανό να συμβούν όλα.
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών της την Ε.Ε, καθιστώντας σαφές ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στον Ερντογάν, ο οποίος οδηγεί στην αποχώρηση Κούρδων αμάχων από την βορειοανατολική Συρία με την στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Αυτοί ενδέχεται να περάσουν στη χώρα μας μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη περιμένουν στα τουρκικά παράλια να μπουν στις βάρκες των δουλεμπόρων για να περάσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει, άλλωστε, τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας και για αυτό το λόγο θέλει να αποδείξει ότι ούτε ολιγώρησε, ούτε αιφνιδιάστηκε κι ούτε άλλαξε πολιτική θέση όταν έγινε πρωθυπουργός. Σκληραίνει τη στάση του και πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχτούν λύσεις που θα απομονώνουν την Τουρκία.
Υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία
Ο κ. Μητσοτάκης εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και αφού πρώτα είχε συναντήσεις με στελέχη του ΕΛΚ και θεσμικούς Ευρωπαίους παράγοντες, σημείωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Προσέθετε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Πρόσθεσε δε την ανάγκη κυρώσεων, λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Στο αντίποδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις οποίες παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, ζήτησε για το ίδιο θέμα το πάγωμα όπλων προς την Τουρκία. Να εφαρμοστούν, δηλαδή, οι κυρώσεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούνιο για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τεράστια λάθη στο χειρισμό της όλης υπόθεσης και ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο προσφυγικό το θέμα. Ο γραμματέας του κόμματος και πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για απότομη προσγείωση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό: «Αναδεικνύεται η υποχρέωση αυτών που διαχειρίζονται το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες. Κάτι το οποίο, απ’ ότι θυμόσαστε, στη ρητορική της σημερινής κυβέρνησης ήταν εκτός ατζέντας. Προσγειώθηκε στην πραγματικότητα». […] «Από τα μεγάλα λόγια, τις αναφορές για την ανάγκη επαναπροωθήσεων, το pushback το λεγόμενο, το οποίο απαγορεύεται. Αυτά λέγανε πρωτοκλασάτα στελέχη αυτής της κυβέρνησης και δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια περίκλειστη χώρα, ότι μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα». […] «Ήταν ξέφραγο αμπέλι η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ; Και αν ήταν, γιατί αυξήθηκαν οι ροές επί Νέας Δημοκρατίας; Η κυβέρνηση αντιλήφτηκε ποια είναι η πραγματικότητα και είδε ότι τελικά ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια».
Έκκληση Γεννηματά να παρέμβουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τους ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ζήτησε την αποφασιστική παρέμβαση της Ε.Ε με συγκεκριμένους τρόπους. Όπως σημείωσε η ίδια: «αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό.
Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Η κυρία Γεννηματά υπερτόνισε ότι είναι ώρα οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης να παρέμβουν με αποφασιστικό τρόπο πάνω σε τέσσερα ζητήματα:
Πρώτο ζήτημα:
Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
Δεύτερο ζήτημα:
Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!
Τρίτο ζήτημα:
Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Τέταρτο ζήτημα:
Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.