ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 100 μέρες #metonkyriako και η παρθενική εμφάνιση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Πριν από την «παρθενική» παρουσία του ως πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι θα θέσει στους ξένους ομολόγους του το προσφυγικό σε μία προσπάθεια να τονίσει πως η Ελλάδα που είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της νέας κρίσης.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλά μέλη του ΕΛΚ στη Σύνοδο κορυφής συμπίπτει και με τη συμπλήρωση των 100 ημερών από την ορκωμοσία του και της κυβέρνησής του. Γι' αυτό το λόγο ο τομέας επικοινωνίας και η ομάδα του διαδικτύου εγκαινίασε στο πλαίσιο του νέου τρόπου διακυβέρνησης, ένα νέο site που το έχουν ονομάσει #metonkyriako.

Η επικοινωνιακή υποστήριξη του κόμματος είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και γι'αυτό στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρουσιάζεται στην πρώτη σελίδα μεγάλη φωτογραφία του πρωθυπουργού ενώ ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει για να δει σε βίντεο ή να διαβάσει κείμενα για το κυβερνητικό έργο από την πρώτη ημέρα σύστασης της κυβέρνησης μέχρι και σήμερα.

Στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνεται, ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν στενά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και όσα γίνονται σε κάθε υπουργείο. «Η δημιουργία της συγκεκριμένης σελίδας εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου τρόπου διακυβέρνησης που θέλει ο πρωθυπουργός», αναφέρουν στο CNN Greece στελέχη της ομάδας επικοινωνίας.

Αντιπολίτευση: Χρυσώνουν το επικοινωνιακό χάπι

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την ανάδειξη των θεμάτων. Από την άλλη, «ό,τι και αν επιχειρεί η κυβέρνηση, "χρυσώνει" το χάπι της επικοινωνίας», λέει η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια προπαγάνδας.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για πράγματα που δεν πήγαν όπως θα ήθελε ή δεν πήγαν καλά, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε σε δύο διαφορετικά σημεία: Το κομμάτι της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, που υποστήριξε ότι «πήγαμε πολύ καλά» και το μεταναστευτικό - προσφυγικό, που είπε ότι «βρεθήκαμε απευθείας σε πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία όχι δεν είχαμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα αυτό το οποίο λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα προσαρμοστούμε».

Μείζον θέμα το προσφυγικό

Στο μεταξύ η προσφυγική κρίση είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση καθώς περιμένει να ανοίξουν οι «κρουνοί» και να εισέλθουν στην χώρα πρόσφυγες και μετανάστες στην περίπτωση που η τουρκική επίθεση στη Συρία κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση και δεν αιφνιδιάστηκε, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, κατά την Σύνοδο Κορυφής, θα προσπαθήσει να αναδείξει στους Ευρωπαίους ηγέτες το θέμα του επιμερισμού προσφύγων και μεταναστών και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το αν και πώς θα γίνει αυτό, το εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη την τουρκική εισβολή στη Συρία γιατί «αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

Ο ίδιος έμεινε περισσότερο στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια» είπε αναφερόμενος σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Παράλληλα εκτός από τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί εκτός από το «καρότο» και το «μαστίγιο». Ο Μιχάλης Χρυσοσοϊδης με αφορμή τα βίαια επεισόδια στη Σάμο, ανάρτησε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media στέλνοντας το μήνυμα παντού:

«Όσοι έκαψαν και όσοι μαχαίρωσαν, αντιμετωπίζουν το νόμο. Δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα».

Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός φροντίζει να στείλει το μήνυμα εκεί που πρέπει, λέγοντας με άλλα λόγια ότι φτάνει πια η ατιμωρησία.

Σε στάση αναμονής η αγορά

Εκτός του προσφυγικού η κυβέρνηση εστιάζει φυσικά και στην Οικονομία και, παρότι θεωρεί ότι οι δείκτες της έχουν βελτιωθεί θεαματικά, το κλίμα δεν έχει αποτυπωθεί σαφώς ώστε να προκαλεί θετικές προσδοκίες στην αγορά που τηρεί στάση αναμονής.

«Στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης έχουμε καταφέρει πολλά. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέρα για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», σημειώνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στην νέα ιστοσελίδα, συνοδεία ενός βίντεο όπου παρουσιάζονται εν συντομία τα όσα έχουν επιτευχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί το χρονικό διάστημα των 100 ημερών περιλαμβάνονται:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Κατάργηση των Capital Controls
  • Επανεκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό
  • Ιστορικό χαμηλό στο 7ετές ομόλογο
  • Ιστορικό χαμηλό 1,5% στο 10ετές ομόλογο
  • Δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά
  • Κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου
  • Ολοκλήρωση του καθαρισμού του οικοπέδου στο Μάτι
  • Μείωση της γραφειοκρατίας για την προστασία της Α' κατοικίας
  • Τέλος στις ουρές ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
  • Αύξηση σε 66,000 συντάξεις χηρείας
  • Ενεργοποίηση του αριθμού 112 για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
  • Λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 24 ώρες το 24ωρο
  • Επιλογή και εκπαίδευση 1.500 νέων αστυνομικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης